Mis·de·fi·ni·tie (de ~ (m.), ~s)
1 Politiek correct geformuleerde definitie waarmee men door middel van leugen en bedrog de werkelijke aard van misstanden probeert te verhullen door deze te rechtvaardigen.
- Misdefinitie gaat over misstanden en gedrag van criminelen, radicalen en terroristen.
- Stop de #CancelCultuur! Stelletje moraalnarcisten, u bent geen beter mens als u mensen uitsluit vanwege hun politieke gezindheid.
- De vrijheid van meningsuiting is absoluut! Wat wij mogen schrijven, bepaalt niet de juut!
- Stiekem sollicitanten googelen en ze dan cancelen? Uw naam wordt geregistreerd en doorgegeven!
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
# Home # Boek HvA (Uitverkocht) # Registratie # Contact #
Misdefinitie artikelen
Pagina: 1 / 44: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

862 Sociale druk sluipend gevaar
861 Het gevaar van massa-surveillance
860 Politiedwazen zijn geen bazen
859 Islamitisch geweld goedgepraat
858 Sexjobs suikerooms ordinair belazerd
857 Flexwet, uit met de pret
856 Asielopvang van God los
855 Ouderen een rotzorg
854 Regels te aangescherpt
853 Asielige propaganda
852 Onvoldoende is voldoende
851 Recht is een religie
850 Verpest door gepest
849 Dweilen met asielkraan open
848 Onderwijs niet relevant
847 Schuld op schuld stapelen
846 Hypocriete asielsmiechten
845 Minder gewaardeerde dieren
844 Werk aan de arbeid
843 Gevlucht is een klucht (1)

862 # Sociale druk sluipend gevaar #
Gepost door Misdefinitie op 27-11-2015 om 23:11.
Bent u 30 jaar of ouder, dan moet u er eens over nadenken hoe het toch in hemelsnaam mogelijk is dat u nu nog leeft. Vroeger hadden we minder regels en betutteling. Het leven kwam zoals het kwam. We dansten en huppelden zomaar op de achterbank van een rijdende auto. Zonder gordels. Speelplaatsen hadden metershoge klimrekken. Af en toe flikkerden we daar vanaf en dan kwamen we met ons hoofd op een betonnen vloer terecht. De rubberentegelmaatschappij bestond nog niet. Stout gedrag werd steevast bestraft met een afranseling met papa's riem. Psychologen die jammeren dat er met kinderen liefkozend gepraat moet worden, waren toen nog werkloos. Gevaren lagen overal op de loer en zelfs kindermisbruik werd met de mantel der liefde in de doofpot gestopt. En zo waren er nog duizenden gevaren die we moesten trotseren in de beproevingen van dit tranendal. Nee, dan lijkt de jeugd het nu een stuk beter te doen. Gevaren voor de jeugd zijn echter van alle tijden. Ook sociale druk is een belangrijke oorzaak en onze jongeren moeten daartegen beschermd worden.

In een klein hoekje.

Van alle gevaren waar we jongeren aan bloot kunnen stellen, is geluid nog steeds een van de onbekendere. Inmiddels schijnt iedereen wel te weten dat keihard geluid schadelijk kan zijn, maar dat is net zo'n dooddoener als al die andere waarschuwingen die we continu op ons bord krijgen. Geluid kan echter een sluipende killer zijn voor uw gehoor en dat merkt u uiteraard pas als het allang te laat is. Steek even uw vinger omhoog als u op school bent voorgelicht over de gevaren van blootstelling aan (hard) geluid. Wellicht dat u vluchtig gewaarschuwd bent, maar ervoor zorgen dat het ook echt binnenkomt en u er wat mee ging doen, is andere koek. Jongeren houden van muziek. Van harde muziek. En van sociaal contact. Die combinatie vinden ze in overvloed in uitgaansgelegenheden. Wie ziet daar nu kwaad in? Janken over het volume van muziek is voor oude zeurpieten en wie snapt er nu iets van decibellen? Net zoals iedere jongere ging of gaat u gewoon naar een discotheek, kroeg of evenement. Heerlijk losgaan zonder u te bekommeren om de gevolgen.

Totdat u aan het einde van het pleziertje met een piep in uw oren naar huis gaat. Ach, een beetje piepen en suizen, u bent te dronken en te moe om u druk te maken. Bovendien bent u nog jong. Menigeen heeft al gemerkt dat een nacht slapen wonderen kan verrichten. "Hey, die piep is weg. Dan was het toch niet zo erg geweest." Die piep is echter wel het signaal dat er iets kapot aan het gaan is. Maar ach, dat beschouwt u als een soort wondje. Een wondje wordt ook simpelweg door het lichaam genezen. Gewoon even wachten, dan komt het wel goed. Zo gaat u regelmatig uit en stelt u uw oren regelmatig bloot aan hard geluid. Hoe hard dat geluid precies is? Weet u veel, dat wordt nooit gezegd. Bovendien komen er honderden mensen op af. Zou het echt slecht zijn, dan hadden die toch allang geklaagd? Maar die zijn precies als u. Altijd maar uw mond dichthouden. Behalve over de verkeerde dingen. Afwachten tot het einde. Op een dag gaat die piep of dat suizen niet meer weg. U heeft tinnitus ontwikkeld en dat is levenslang en ongeneselijk.

Suizen, piepen, knarsen, slijpen, 24 uur per dag dat gekmakende geluid. Dat geluid bestaat niet echt, u bent de enige die het hoort. Samen met bijna 1 miljoen mensen die op dezelfde manier hun gehoor zomaar naar de klote hebben geholpen. Na een tijd merkt u dat het nooit meer weg gaat en dan slaat de paniek toe. U begint uzelf gek te maken. Wanhopig zoekt u op internet naar medicijnen of een andere methode om er vanaf te komen. U belt de huisarts, maar die kan geen sodemieter voor u doen. Wellicht bezoekt u het ziekenhuis en daarna diverse specialisten. Naast wat geluidstherapieën kunt u echter niks vinden om uw kwaal te genezen. En dan begrijpt u wat u verkeerd heeft gedaan. Geluid maakt wondjes, maar net zoals met andere wonden geneest dat nooit meer volledig. Wondjes maken littekens en die littekens in uw oren betekenen dat er haartjes kapot zijn gegaan die altijd geluid blijven maken. Had u maar de correcte voorlichting gekregen. Hadden ze u maar meer op uw huid gezeten om oordoppen te dragen.

Beter voorkomen dan genezen, want dat laatste lukt nooit meer. Het probleem is dat we geluidsniveaus niet inzichtelijk durven te maken. Verplichte meters en wettelijke regelingen om te voorkomen dat jongeren bloot komen te staan aan te hard geluid, zal commercieel veel geld kosten en als het geld kost bent u het niet waard. Zo werkt deze maatschappij. Wijzen op de gevaren is leuk, maar jongeren worden al zo vaak gewaarschuwd dat het letterlijk het ene oor in gaat en het andere weer uit. Dus moeten jongeren van kinds af aan al gestimuleerd worden bewust bezig te zijn met geluid. Niet alleen maar zeggen dat het schadelijk kan zijn, maar precies uitleggen welke decibellen schade opleveren en hoe dat eenvoudig kan worden vastgesteld. Niet alleen oordoppen als "oplossing" aandragen, maar ze ook actief verspreiden en ze die op school ook eens laten dragen. Maar het meeste heil zien wij in goede preventie. Moderne technieken en wetgeving moeten blootstelling aan schadelijk geluid zoveel mogelijk voorkomen.

Het begint met simpele begrenzers op koptelefoons. Waarom wordt niet elke koptelefoon uitgerust met mogelijkheden om een maximaal aantal decibellen te produceren? Een simpele ingreep die veel ellende kan voorkomen. Vroeger, toen we nog met cassettebandjes werkten, was hard geluid al een probleem, maar werden we nog enigszins teruggeroepen als te hard geluid ging oversturen. Tegenwoordig is de kwaliteit van de muziek en de spelers zo goed dat jongeren het geluid bijna zo hard kunnen zetten als ze willen terwijl het alsnog zuiver blijft klinken. Dat betekent dat ze gaan wennen aan het harde geluid, hun gehoor verneuken en als ze hardhorend worden het volume nog verder zullen opendraaien. Voorkom dat nu met simpele weerstandjes. Een ander punt is dat we in besturingssystemen zoals Windows nog steeds niet makkelijk kunnen instellen dat we het geluid willen begrenzen en de dynamiek willen beperken. Met de term "earrape" heeft de jeugd zelfs een cultuur in het leven geroepen waarin het leuk is om iemands oren te verneuken met geluid.

Hoe vaak heeft u al niet een YouTube-video bekeken waarbij u plotseling de koptelefoon van uw hoofd moest rukken omdat de mongool die de video maakte keiharde muziek of geluiden ertussen heeft gezet? Of hoe vaak heeft u het volume per ongeluk veel te hoog gezet omdat videogeluid elders in Windows veel te zacht wordt weergegeven terwijl het geluid van andere bronnen weer kneiterhard is? Waarom kunnen we dat nog steeds niet oplossen en blijven we (on)bewust onze oren beschadigen? Hoe zit het met elektrisch gereedschap dat een tyfusherrie maakt, maar waarbij niemand precies weet hoe hard het is? En waarom worden er wel kapjes bij een zaagmachine geleverd zodat u uw vingers er niet afzaagt en de nadruk gelegd op een veiligheidsbril voor uw ogen, maar zitten er geen oorbeschermers bij voor klussers? Waarom hebben apparaten die audio voortbrengen zoals luidsprekers en versterkers, geen decibelmeters? Meer aandacht, meer voorlichting en meer techniek om mensen ervan bewust te maken dat ze hun gehoor naar de tering helpen, is broodnodig.

Nederland is een echt fietsland. We kunnen het bijna allemaal en dankzij de vele fietspaden kan de jeugd dat ook regelmatig doen. Het lijkt allemaal zo veilig en makkelijk, maar aan dit tweewillig voertuig zitten grote gevaren. Met name brugklassers lopen grote risico's. Voor het eerst naar een nieuwe school gaan zonder begeleiding met een loodzware tas op de rug, lijkt het recept te zijn voor ellende. Verkeersorganisaties komen niet verder dan elke keer roepen dat automobilisten voorzichtiger moeten zijn, maar wie in dit land al op zijn tenen loopt qua werk en belastingen en gisteren te horen heeft gekregen dat hij zijn baan kwijt gaat raken als hij nog een keer te laat komt, zal daar maling aan hebben. Het is ook niet goed om de schuld enkel bij een partij te leggen. Wat heeft u aan de schuldvraag als uw kind net is geschept door een auto? Helemaal niks. Dan had u liever voorlichting gehad. Kinderen lijken de fietsvaardigheid steeds slechter te beheersen. Daar moet echt eens wat aan gedaan worden.

Vroeger kregen we op school verkeersles en werden er een aantal praktijkdagen ingeroosterd om fietsen te controleren en de echte wereld mee te maken. Dat was lang niet ideaal, maar beter dan de situatie enkel overlaten aan drukke ouders. Jongeren moeten zo veel mogelijk dicht bij de school wonen. Is het aantal af te leggen meters minder, dan worden de risico's minder. Te veel drukke wegen? Dat is wederom een overbevolkingsprobleem. Dat zal op politiek niveau opgelost moeten worden. Jongeren laten wennen aan het verkeer en ook laten ondervinden wat de risico's zijn en hoe goede beslissingen tot stand komen, is essentieel. De verkeersregels moeten sowieso beheerst worden en aangevuld met gezond verstand zoals niet met z'n vieren naast elkaar fietsen, blijf in uw eigen rijstrook en als u naar links gaat neemt u een grote bocht in plaats van af te snijden. De voorrangsregels moeten gesneden koek zijn. Onderwijs moet mensen opleiden om zich te kunnen redden in deze wereld. Dat is nog lang niet het geval. Er ontbreekt teveel kennis.

Een kwart van de mensen vindt dat even wat extra vaart maken en los door het rode stoplicht knallen best wel kan. Veelal in situaties waarin ze verwachten minder schade te hebben van de actie dan wat er eventueel aan komt. Onderzoek wijst uit dat dergelijk gedrag vooral voorkomt op momenten die irritaties oproepen. Binnen de politiek is er echter geen draagvlak om de infrastructuur eens flink onder handen te nemen. Men houdt het bij incidenteel en meestal willekeurig boetes uitschrijven voor handelingen die iedereen wel eens doet. Een kwestie van pech hebben, want die boetes krijgen daarmee simpelweg het karakter van extra belasting. Geld is zoals bij zo veel regels in dit land weer de voornaamste drijfveer. Verder zal het u deugt doen dat u gewoon uw smartphone kunt blijven vingeren op de fiets. De minister vindt de pakkans te laag en de kosten voor de handhaving te hoog. Bovendien fiets u gewoon weg. Wel zet men in op snelheidsbeperkende maatregelen zoals drempels, rotondes en trajectcontroles. Allemaal voor uw veiligheid natuurlijk.

Autorijles nemen mag tegenwoordig al vanaf 16,5 jaar, maar iedereen die wel eens jong is geweest weet dat ze zelfs niet tot die leeftijd hoeven wachten. Kleine meisjes wachten gewoon totdat moederlief pleite is en starten dan de auto. Goed voorbeeld doet goed volgen en hoe moeilijk kan dat nou helemaal zijn gezien de grote hoeveelheid mongolen op de weg? Niemand die zo'n meisje ooit heeft uitgelegd dat sommige dingen wel simpel lijken, maar het stiekem toch niet zijn. Een kwestie van eventjes aantippen bij de verkeersles, maar hey, dat wordt nauwelijks meer gegeven op scholen. Waarom zouden ze ook. Straks rijden ze toch allemaal op een kameel. Sparen voor een rijbewijs is eveneens niet meer nodig. Vanaf 18 jaar kunt u ook rijles nemen door de pook van uw instructeur te bedienen. Seks in ruil voor rijles, dat geldt uiteraard alleen maar voor geile wijven. Onze beheerder moest destijds flink dokken. Normen en waarden vervagen, weg met de moraal. Maar pas op! Gratis seks mag vanaf 16 jaar, maar als u haar er iets voor geeft moet ze 18 zijn.

Nederland is in principe een gedempt moerasland hoewel bepaalde groeperingen denken dat ons land een woestijn moet worden. Problematisch, want de methoden om veilig te zijn in een waterrijk land zijn nu eenmaal anders dan waar de rifaapjes vandaan komen. Economische profiteurs merken al snel dat links ze niet voor alles kan behoeden. Bijvoorbeeld als ze vertoeven in een van onze zwembaden. Leren zwemmen was hier vroeger heel normaal, maar de multikul heeft dat om financiële redenen naar de achtergrond verdrongen met ernstige gevolgen. Een 9-jarig meisje uit Syrië is in Rhenen verdronken in een zwembad nadat ze aan de aandacht van de badmeester was ontsnapt. Het kind was nog maar net bezig met de zwemlessen, maar de incapabele dwazen in ons onderwijs konden niet voorkomen dat Allah haar vroegtijdig kon meenemen. Alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk onacceptabel dat zoiets hier kan gebeuren. Nog steeds wordt er te weinig aandacht besteed aan veiligheid in en bij het water. Veel scholen doen sowieso niks aan zwemlessen.

Sociale druk.

Kinderen van moderne generaties hebben altijd een schat aan informatie tot hun beschikking. Teksten geschreven door volwassenen, staan vol met tips hoe kinderen spannende maar tegelijk ook levensgevaarlijke dingen kunnen doen. Hierdoor komen ze al snel in aanraking met activiteiten die onschuldig lijken maar dat totaal niet zijn. Zo worden dingen als de "chocking game" uitgelegd als een onschuldig spelletje waarmee zij makkelijk in een heerlijke roes kunnen komen. Zonder drugs, zonder pillen, zonder iets in te hoeven nemen. Dat klinkt voor een kind al snel heel verleidelijk. Het enige wat ze moeten doen is elkaar verstikken. Kortom, gewoon wurgen. Ziet u het voor u? Kleine kinderen die elkaar de keel dichtknijpen in de hoop dat het zuurstoftekort ze een fijn gevoel geeft? Waanzin. Voor oudere generaties was het meteen duidelijk dat hier iets niet klopt, maar snowflakes laten de sociale druk prevaleren. Kinderen zijn makkelijk te beïnvloeden en tegelijk ook meedogenloos. Een levensgevaarlijke situatie. Voor zichzelf en voor anderen.

Het probleem zit hem in de achterlijke manier waarop deze samenleving mensen zomaar kan diskwalificeren. Nog meer dan vroeger moet u aan allerlei regels en ongeschreven normen en waarden voldoen. Zo niet, dan wordt u uitgestoten en kunt u gerust concluderen dat uw leven voorbij is. Geen sociaal contact, geen vrienden, geen werk. Een heleboel jongeren voelen zich daardoor al bezwaard om mee te blijven draaien. Koste wat het kost. Doodsbang zijn ze voor al te negatieve oordelen omdat dat kan betekenen dat ze gepest worden of op een andere manier worden buitengesloten. Komt er dan een nieuwe rage op, dan zijn ze gevoelig om daarin mee te gaan. Wie immers laat merken dat hij het niet zien zitten, wordt namelijk snel als mietje en spelbreker weggezet. Met de bekende gevolgen. Groepsdruk speelt dus een veel te grote rol in het leven van onze jongeren. Wie niet doet wat een willekeurige groep wil, heeft een probleem. Ons inziens zijn we het als samenleving verplicht om hen te beschermen tegen uitsluiting enkel omdat ze niet mee willen doen aan achterlijke dingen.

Zulke rages ontstaan aan de lopende band. Onderzoekers ontdekten plotseling allemaal slagroomspuiten langs de weg. Het werd niet aannemelijk dat de jeugd opeens massaal geïnteresseerd zou zijn in slagroomtaartjes. Wel werd al snel ontdekt dat het lachgas in dit soort patronen gebruikt kunnen worden om een roes op te wekken. Langdurig oneigenlijk gebruik van dit middel kan voor ernstige hersenschade zorgen. Al vragen we ons af wat nu precies zo ernstig is, want als u zo'n mongool bent die zulke lustopwekkende middelen gebruikt dan heeft u per definitie geen hersenen. En u kunt niet beschadigen wat u niet heeft. Maar ja, wat doet u als de enige vrienden die u heeft het ook doen? Dan doet u mee, want als zij u de rug toe keren is uw sociale leven voorbij. Wellicht zouden uw vrienden het liever ook niet gedaan hebben, maar ook zij worden beïnvloed door de angst dat u hen plotseling in de steek kan laten. Veel gevaren kunt u ontwijken door weg te lopen als anderen het gaan doen. Fuck die zogenaamde vrienden, dat zijn geen echte vrienden.

Jammer genoeg houden jongeren deze cultuur waarin ze geleefd worden door hun "sociale" omgeving zelf in stand. Sociaal contact wordt massaal vervangen door contact via sociale media. Media die hooguit in woord sociaal klinken, maar dat absoluut niet zijn. Jongeren worden namelijk verplicht om bepaalde platformen te gebruiken van organisaties die hen net zo makkelijk kunnen buitensluiten. U zou maar al uw vrienden op Facebook hebben zitten en dan een verkeerde mening geven waardoor u uw account kwijt raakt. Dan bent u door een paar uitingen opeens al uw vrienden kwijt. Bovendien kan men op Facebook er heel makkelijk voor zorgen dat u een slecht imago krijgt. Om nog maar te zwijgen van roddels, naaktfoto's en andere ellende die zich als een lopend vuurtje kan verspreiden. Aangezien zeer veel mensen alles te lezen krijgen, loopt de sociale druk nog verder op. U heeft immers steeds meer te verliezen. Meisjes geven aan steeds vaker verslaafd te raken aan sociale media. Het is triest genoeg veelal hun enige sociale contact.

Maatregelen om gevaren voor de jeugd weg te nemen vinden meestal hun weg in nog meer betuttelende regeltjes. De leeftijd waarop jongeren alcohol mogen nuttigen is begin 2014 van 16 jaar opgehoogd naar 18 jaar. De gedachte was dat als jongeren later beginnen met drinken, ze minder kans hebben om verslaafd te raken. Bovendien zijn ze dan 2 jaar ouder, dus zouden ze ook verstandiger moeten zijn. Een sterk staaltje socialisme en uiteraard bleek het jaar daarop al dat links zijn hand weer eens overspeeld heeft. Jongeren hebben schijt en zuipen zich nu nog meer kapot dan voor de regeling. Kijk al die idiote linkse dwazen nu achterlijk uit hun ogen kijken. Vol verbazing. Hoe kon zo'n mooi plannetje nu toch mislukken? Zij hebben het toch altijd bij het rechte eind? Nou nee. Kijk, kleine kinderen hebben geen behoefte om te zuipen. Dat komt pas in de puberteit. Beginnen met drinken gebeurt altijd onder sociale druk. Sociale druk werkt het beste als een activiteit logisch lijkt, voordelen lijkt te bieden en er geen andere keuze is.

Pubers van een jaar of 15 die geïnteresseerd worden gemaakt om te drinken, zouden dat best een tijdje willen uitstellen. Worden ze verleid met drank en weten ze dat het beter is om nog een jaartje te wachten, dan is de kans groot dat ze dat tegen de aanbieders van de drank durven te zeggen. Het is binnen zo'n groep dan ook makkelijker om 16 jaar gewoon als uitgangspunt te nemen. Waarom de regels overtreden als eventjes wachten ertoe leidt dat er volledig legaal gedronken kan worden? Nu de leeftijd is opgehoogd tot 18 jaar, gaat het echter om meer dan 3 jaar wachten. Die tijd is te lang. Feitelijk komt dat neer op het nooit kunnen drinken met de huidige vrienden. Zeker voor een jongere lijkt 3 jaar een haast onbeperkte tijd. Leeftijd wordt dan algauw als argument verworpen. Immers, wie drinkt op zijn 15e, is net zo strafbaar bezig als iemand die 2 jaar later drinkt, dus waarom niet gewoon nu gaan drinken? Betutteling neemt alle ratio weg en als jongeren niet eenvoudig aan zulke normen kunnen voldoen, worden die normen volledig genegeerd.

Overweging.

Risicovol gedrag onder jongeren is van alle tijden en we moeten echt niet de illusie hebben dat we de gangbare problemen op korte termijn zullen oplossen. Allemaal hebben we onze oren regelmatig blootgesteld aan extreem lawaai. We hebben allemaal wel eens een fikkie gestookt. Of op daken geklommen en bijna onze nek gebroken. Ook hebben we de noodzakelijke geestverruimende middelen gebruikt om in een roes te komen. Van wiet tot de meer extreme vormen van drugs. Ruige spelletjes horen bij de jongens. Vechtpartijen en elkaar zoveel mogelijk pijn proberen te doen tot aan de medicijnen uit moeders kastje uitdelen. En genotsmiddelen worden al misbruikt sinds het allereerste begin van de mensheid. Drank, drugs en rock en roll. Zo ging dat en zo gaat dat. Moeten we ons daar zorgen om maken? Niet per se. Er zullen ook altijd doden vallen en dat is in het kader van de overbevolking niet eens zo'n probleem. Activiteiten die de mensheid al duizenden jaren op de een of andere manier verricht, zullen we nooit helemaal kunnen en willen tegengaan.

Wij zijn geen wereldverbeteraars, maar wij vinden dat door intelligent denken en goed voorlichten een heleboel leed voorkomen kan worden. Want hoewel we het niet eens erg vinden als de juiste mensen doodgaan, kan het ook de mensen treffen waar we wel om geven en dat willen we het liefst voorkomen. Daarnaast is het ook wel prettig als de zorgkosten omlaag kunnen als we er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat minder mensen hun oren verneuken in de disco. Met name als het om de normaliter wat verstandigere personen gaat die enkel in de shit komen omdat ze altijd slecht of helemaal niet zijn voorgelicht. Sociale druk is altijd al een zorgenkindje geweest. Het zorgt er aan de ene kant voor dat mensen gemotiveerd raken om met elkaar in contact te blijven. Individueel is het namelijk maar moeilijk te vertoeven op deze wereld. We hebben altijd wel andere mensen nodig. We hebben echter niet iedereen nodig, vandaar die druk. Sociale druk moet ook mensen in het gareel houden die anders enkel willen profiteren en nooit iets terug doen voor het systeem.

Jongeren merken echter steeds vaker de negatieve gevolgen van sociale druk. Verplicht in contact moeten komen met mensen die we anders zouden laten stikken, zorgt ervoor dat we moreel en psychologisch tot vervelende dingen worden gedwongen die we als individuen nooit zouden doen. Wanneer we alleen achter onze computertjes zitten, schrijven we louter beledigende teksten die iedereen kan negeren. Komen we in aanraking met slechte mensen die onder het mom van sociale druk dreigen onze reputatie te verpesten, dan zijn we tot meer bereid. Jongeren maken dit op grote schaal mee. "Ach, drink nou gewoon mee. Doe gezellig. Als je niet drinkt, dan ben je niet gezellig. En als je niet gezellig bent, dan hebben we een goede reden om je buiten te sluiten." Je reinste chantage met drogredeneringen en u valt er echt niet buiten als u gewoon weigert, maar voor veel jongeren is zo'n weigering echt niet te doen. Meer regels verzinnen leidt er dan juist toe dat ze meer mogelijkheden krijgen om leeftijdsgenoten onder druk te zetten.

Natuurlijk zijn er ook veel gevaren die niet direct verband houden met enige sociale druk. Een meisje dat verdrinkt in een zwembad is niet gaan zwemmen omdat ze zich daartoe verplicht voelde. Hoewel, aangezien iedereen in het water ging moest zij ook. Sociale druk veroorzaakt echter nog een ander belangrijk gevaar. Doordat we tegenwoordig zo gewend zijn geraakt om de groep te gehoorzamen, doen we ook alleen dat. Rages komen overwaaien, we worden onder druk gezet en we doen maar wat er van ons verlangd wordt. Die speciale broek dragen, die dure schoenen kopen, het doen van gevaarlijke spelletjes of het gebruiken van genotsmiddelen om in dezelfde gemoedstoestand te komen als de hele groep. Een situatie waarin niemand zich verantwoordelijk voelt. We doen gewoon maar wat er gezegd wordt en gevolgen praten we achteraf wel een keer recht. We controleren elkaar dus eigenlijk hooguit op gehoorzaamheid. Sociale druk drukt ook de sociale controle weg en heeft een broertje dood aan eigen verantwoordelijkheid.

Wat ons betreft moeten we af van een maatschappij die gebaseerd is op het gehoorzamen van imbecielen. Sociale druk moet een middel worden om slecht gedrag af te keuren en niet om mensen zomaar te diskwalificeren omdat ze anders denken of iets niet willen doen. Eigenlijk kunnen we die hele sociale druk missen als kiespijn. Vervang het voor wat slecht gedrag betreft voor sociale controle. Wij willen verstandige burgers zien die andere mensen wijzen op de gevaren van geluid, water en genotsmiddelen. In plaats van mensen die anderen onder druk zetten om zichzelf in gevaar te brengen omdat ze anders het risico lopen buitengesloten te worden. Een compleet andere benadering die echter wel past bij een intelligente moderne samenleving. Al is dat ijdele hoop. De gemiddelde jongere wil liever juichend anderen kunnen aanzetten om middelen te misbruiken dan een verstandig advies te geven. Voor dat verstandige advies leest u dan weer onze website. We zullen nog vaker terug komen op dit interessante onderwerp.
Reacties: 0
Pagina's: 1

Reactie toevoegen
U dient in te loggen om een bericht te kunnen plaatsen.
 Houd het hier netjes. Hartelijk dank.

Misdefinitie
Copyright (c) 2004-2023.

C:\>Misdefinitie\type info.txt
Technisch beheerder: Lewis Leonardo.
Contact opnemen kan via een e-mail naar info apending misdefinitie.nl.