|
696 # Pesten wordt karikatuur # |
Gepost door Misdefinitie op 19-08-2013 om 23:20.
Schrijnende verhalen van slachtoffers van pesten omschrijven doorgaans een verschrikkelijke hel waarin iemand heeft blootgestaan gedurende een groot deel van zijn jeugd en schoolcarrière. Jarenlang dag in dag uit letterlijk kapotgetreiterd worden. Tientallen keren per dag klappen en schoppen krijgen, scheldkanonnades moeten aanvaarden, smaad, laster en discriminatie. Spullen worden kapot gemaakt, bedreigingen en intimidatie. Volledige maatschappelijke diskwalificatie, sociale deprivatie en uitgestoten worden. Helemaal afgebrand worden totdat er geestelijk niks meer over is. Stukje voor stukje gefileerd en verscheurd worden tot er zelfmoord volgt. Moord met een hele lange voorbedachte rade die niet erkend wordt. Een ellenlange lijdensweg die door mensen die het niet hebben meegemaakt wordt gebagatelliseerd, door de daders wordt weggelachen en door de maatschappij wordt gezien als uitgelokt. Pesten ontneemt slachtoffers al hun menselijke waardigheid, maar waar maken de deskundigen zich druk om? Om een fucking KPN-reclame.
De grap.
Voor ons is het vanzelfsprekend dat niet de onderbuikgevoelens een grote rol spelen in de beoordeling van situaties, maar gedegen analyses. Analyses die de mogelijkheid bieden om subtiele verschillen te onderzoeken in plaats van de "van dik hout zaagt men planken"-redenaties van al die schijndeskundigen. Des te groter, dwazer en idioter een misstand is, des te groter is ook onze verontwaardigdheid. Selectieve verontwaardigdheid waarbij de ergste vormen van de misstanden worden genegeerd en men pas begint te piepen bij een milde vorm, is dan ook uit den boze. Des te vaker iets voorkomt, des te vaker zullen wij daarover schrijven. Om die reden schrijven we vaker over criminele moslims, onderwijsmisstanden en het socialisme. Allemaal vrij logisch en zonder aanzien des persoons. Des te ingewikkelder een misstand is, des te fraaier zijn onze onderzoeken. Vaak draait het om nuance en kleine details. Hoogleraar René Veenstra laat met het benoemen van KPN als pester zien het verschil tussen plagen en pesten niet eens te begrijpen.
Voordat we überhaupt aan een objectieve en zinnige beoordeling kunnen komen van de omstreden reclame, moeten we eerst weten wat er onder pesten wordt verstaan. Dat zal al die wetenschappelijke "deskundigen" moeten aanspreken. Plagen is het eenmalig op een flauwe en semigrappige manier een gelijke in de zeik nemen. Pesten is het structureel treiteren van een slachtoffer door mensen die boven hem staan, sterker zijn, meer macht hebben of waarvan hij afhankelijk is. Wellicht heeft u het nooit beseft, maar de verschillen zijn dus levensgroot. Het belangrijkste verschil vinden we in het eenmalige versus het structurele. Vrijwel niemand gaat er geestelijk aan kapot als iemand hem of haar een keertje iets flikt dat geen noemenswaardige fysieke schade oplevert. Denkt u na jaren nog eens terug aan al die grappen en grollen die u af en toe bij elkaar heeft uitgehaald? Hoogstwaarschijnlijk niet tot in de kleine details. Pestgedrag is, zoals we al vaker hebben opgemerkt, juist zo schadelijk vanwege het structurele karakter ervan.
Iemand die een keer geplaagd is door het wegnemen van zijn portemonnee en daardoor 5 minuten in de stress is gelaten door zijn "vrienden", heeft iets heel anders doorgemaakt dan een slachtoffer van pesten dat jarenlang op alle mogelijke manieren in de stress is gebracht. Hij kreeg elk uur van de dag klappen, schoppen en scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd en dat jaar in jaar uit. Zijn fietsbanden waren niet 1 keer leeg als kinderachtige "grap", maar stonden dagelijks plat en als hij pech had ook nog eens onherstelbaar beschadigd met een mes. Zijn schooltas werd niet een keer uit het zicht onttrokken, maar dagelijks in de toilet gekieperd. Zijn zwaar overdreven reactie werd niet eenmalig door vrienden online gezet, maar zijn naaktfoto's verschenen op internet, zijn naam wordt overal besmeurd op het net, zijn telefoonnummer en dat van zijn familie werden op seksuele websites geplaatst. Vandaar dat u zult begrijpen dat het heel kwalijk is als plagen en pesten niet uit elkaar gehouden worden.
Voorts is van belang dat plagen dikwijls gebeurt door "gelijken". Onder gelijken verstaan wij mensen die elkaar in beginsel respecteren, te allen tijde de menselijke waardigheid in acht houden, tegen wie het slachtoffer bestand is en het onder controle kan houden. In de praktijk zijn dit vrienden, familie, bekenden en anderen die elkaars grenzen respecteren en weten hoe ver ze kunnen gaan. Zo dollen wij wel eens met een kameraad die ons begroet met "hey vieze kaaskop van me" waarna wij reageren met "hey kankerzwarte, hoe gaat ie?" Niks aan de hand. We weten van elkaar dat we zo zijn en we weten dat de ander daar totaal geen aanstoot aan neemt. Anders wordt het als we tegen iemand waar we een hekel aan hebben, dagelijks zulke opmerkingen maken; zeker als hij afhankelijk van ons is. Bijvoorbeeld als klasgenoot, werknemer of klant. Kenmerkend is dat het slachtoffer feitelijk geen kant meer uit kan. Gelijken weten van elkaar wat ze kunnen hebben, wat de grenzen zijn en wat nog acceptabel is en wat niet.
Aan die gelijken kunnen we ook duidelijk maken dat wij bepaald gedrag echt niet tolereren. Een perfectionist over de zeik brengen door zijn opgepimpte administratie in de war te brengen, een kankerpatiënt een kankerlijer noemen of iemand waarvan u weet dat hij altijd serieus is in de zeik nemen, zal onder gelijken dan ook niet zo vaak voorkomen. Bij pestgedrag is dit precies omgekeerd. De belagers zijn geen gelijken, maar altijd veel sterker. Zij hebben altijd de overmacht en respecteren de grenzen van het slachtoffer nooit. Tevens hebben zij geen enkel normbesef over grenzen die bij niemand overschreden zouden mogen worden. Aan de daders kan het slachtoffer dan ook niet communiceren dat het te ver gaat omdat zij dat stelselmatig negeren om het daarna nog erger te doen. Wie geplaagd wordt en STOP roept, is daarmee klaar. Pesten stopt echter vaak pas bij het diploma of de gruwelijke dood. Uit de context, frequentie en mate van gelijkheid, moet dus worden afgeleid of er sprake is van plagen of pesten.
De omstreden reclame van KPN verhaalt over een stoere zelfverzekerde jongen van een jaar of 16 die met zijn vader een parachutesprong uit een vliegtuig maakt. Tijdens de val roept hij heel overdreven om zijn moeder terwijl zijn vader het tafereel filmt en op internet zet. De jongen kijkt bedenkelijk en doet op de grond een poging om de telefoon van de vader in handen te krijgen. "Je reinste pestgedrag," roepen de pestdeskundigen, "dit is wat jongeren tot waanzin en op de spoorrails drijft". Kwestie van een vader die zonder toestemming zijn zoon voor lul zet op het internet op een gênant moment? Beschrijven ze het zo, dan kunnen die simpele zielen heel makkelijk de conclusie trekken dat er gepest wordt, maar is dat werkelijk het geval? De relatie tussen een vader en zijn zoon is een speciale. Doorgaans zullen de meeste ouders het beste met hun kind voor hebben en zeker niet te ver gaan. Verkeerde conclusies liggen op de loer als "deskundigen" hun blik aan het vernauwen zijn tot een onderbuikgevoel.
Toegegeven, er zijn ook ouders die hun kinderen kwaad doen en ouders die te dom zijn om te beseffen dat ze hun kinderen schade berokkenen. Vandaar dat de gehele context bij de beoordeling moet worden betrokken. Zien we wel een vader die er genoegen in schept om zijn zoon kapot te maken? Reclame is alles behalve realistisch en iedereen zou om te beginnen moeten beseffen dat het allemaal acteurs zijn die handelen volgens een script. Van de personen weten we derhalve niks. Duidelijk is dat we te maken hebben met een kinderachtige lolbroek als vader, maar het is heel goed mogelijk dat vader en zoon zo'n relatie met elkaar onderhouden. Mannen onder elkaar die elkaar uitdagen, grapjes lopen uit te halen en gek lopen te doen. Ook is het mogelijk dat vader en zoon dondersgoed weten tot hoever ze kunnen gaan. Met de weinige informatie die we hebben, moeten we zeker niet vervallen in vooroordelen. Uit eerdere reclames blijkt de zoon in kwestie een zelfverzekerde jongen is die zijn vader ziet als prettig gestoord en een grote fan van KPN.
Zou een zoon zelfverzekerd over zijn vader vertellen en tijdens een volgende gelegenheid met hem in een vliegtuig stappen als hij kapotgetreiterd werd? Erg onwaarschijnlijk. Uit niks blijkt dat de jongen structureel wordt gepest. Dan komen we bij het volgende element van plagen: de grap. Plagen is gedrag dat overduidelijk als grap wordt bedoeld en ook door het slachtoffer zo wordt begrepen. In tegenstelling tot pesten waarbij het feit dat het structureel gebeurt al aantoont dat het gedrag erop gericht is om iemand kapot te maken. Eenmalig een grap uithalen kunnen we daarom moeilijk als pesten zien. Was het een grap? Jazeker. Tijdens de sprong schreeuwt de jongen heel overdreven "Mamaaaa!" Lachwekkend overdreven. Zo overdreven zelfs dat men in stripboeken daar humor op baseert. Bijvoorbeeld Lambik die stoer doet, daarna een domme actie uitvoert en heel grappig "Moeder!" roept als het mis gaat. Herkenbare slapstickhumor. Overduidelijk neemt de spot zichzelf niet serieus en geeft aan de kijker het advies om het ook niet al te serieus te nemen.
Inhoudelijk ligt de nadruk ook niet op het zetten van persoonlijke informatie op het internet, maar gaat het om de snelheid waarmee video op het net gezet kan worden. Daarom speelt de spot zich grotendeels af tijdens een vrije val. Een hele korte periode die normaliter niet voldoende is om een video te uploaden, maar met 4g wel. Opvallend is dat er vooral geoordeeld wordt over wat niet bekend is. Voor hetzelfde geld heeft de vader een grap uitgehaald door net te doen alsof de video online staat. Waar wij vooral een probleem mee hebben, is dat er zo overtrokken wordt gereageerd op een flauwe actie van een kinderachtige vader in een gezonde rivaliteit met zijn bijna meerderjarige zoon. Het gevaar bestaat dat de algemene opinie pesten gelijk gaat stellen aan de situatie zoals die in het KPN-spotje wordt weergegeven en mensen daardoor gaan denken dat het allemaal best wel meevalt. "Als dat pesten is, dan is het niet erg." Pesten is zo ernstig dat alle schijn dat het slechts een grap betreft moet worden vermeden. Daar houden die deskundigen geen rekening mee.
Al die deskundigen van lik-m'n-vestje kregen van het hele internet kritiek over zich heen. Kinderachtig gelul van met penisnijd besmette moraalridders die al bang zijn om zonder aluminiumhoedje op de fiets te stappen, vinden ze bij GeenStijl. Vandaar dat ze snel met iets nieuws moesten komen om hun geloofwaardigheid geen geweld aan te doen. Zo gezegd, zo gedaan. Met komt met diverse analogieën die, uitgaande van de pestcampagne van KPN, in de echte wereld plaatsvinden. Namelijk het zonder toestemming posten van gênante shit en schaamtemomenten op het internet waar het kind zijn hele leven last van kan hebben. Bamber Delver heeft als directeur van Stichting Kinderconsument geen goed woord over voor KPN. De reclame zou aan ouders toestemming geven om ieder stukje privacygevoelig materiaal zomaar op internet te zetten. Maar natuurlijk, na het zien van het spotje gaan bij ons de remmen volledig los. Zo wordt een grap met een parachutesprong gelijk gesteld aan het plaatsen van intieme beelden van kinderen zoals naaktfoto's en bedplaslol.
Hallo, zijn jullie wel helemaal goed bij jullie hoofd? Ouders die hun kinderen naakt fotograferen moeten een nekschot krijgen. Al helemaal als ze die meuk vervolgens op het internet plaatsen. Over dat soort gekut willen we al helemaal geen discussie voeren. Het moet pertinent verboden worden om wat voor materiaal dan ook van kinderen beneden de 16 jaar op het internet te plaatsen. Zet daar maar fijn een dikke gevangenisstraf op of wat ons betreft de elektrische stoel. Dat gedrag valt niet onder pesten, maar hoeft geen enkele andere kwalificatie te hebben dan dat het onaanvaardbaar is. Het is van een hele andere orde dan een vader van een bijna volwassen zoon die loopt te ginnegappen; zeker als het reclame betreft. "Ja maar ouders zijn zo naïef." Klopt, maar dat probleem lossen we niet op door een grap onder pestgedrag te scharen. Ook niet door extreem gedrag van ouders hetzelfde te gaan noemen. Ouders die walgelijk gedrag vertonen dat per definitie slecht is voor het kind, moeten niet onder de noemer "pestgedrag" besproken worden.
Hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving Patti Valkenburg stelt dat ouders geen benul hebben van wat ze hun kinderen allemaal aandoen. Iets wat eenmaal op internet staat, gaat daar nooit meer af. Nu moet u eens goed luisteren, want we gaan u een van de grootste denkfouten omtrent dit onderwerp nogmaals vertellen. Pestgedrag is zo desastreus vanwege het structurele karakter, maar ook vanwege het feit dat het door mensen wordt gedaan die nooit voor rede vatbaar zijn, nooit verantwoordelijkheid kunnen en zullen nemen en vaak ook niet eens bekend zijn. Het is godverdomme te gek voor woorden. Altijd als het over privacy op internet gaat, lopen die deskundigen te miepen dat we zelf geen gegevens op sociale media moeten plaatsen, maar waar hebben we voorts het meeste last van? Juist, van anderen die informatie over ons plaatsen. Van die achterlijke apen die beslissingen nemen waar wij niks aan kunnen doen. Luisteren jullie stelletje lul de behangers? Pesten gebeurt meestal door externen, niet door het slachtoffer of zijn naasten.
Huilend komt de arme zoon nu thuis, begrijpen jullie wel. Tegen zijn vader heeft hij na de sprong gezegd dat hij op school gepest werd. Zijn vader had hem er voorts van verzekerd dat hij niet echt het filmpje op internet had gezet, maar dat was het probleem ook niet. Zoonlief had namelijk gemasturbeerd voor de camera van zijn vader, de film is van hem gestolen en anderen hebben het online gezet. Bovendien staat hij met voor- en achternaam op Retecool enkel en alleen omdat zij vinden dat iemand die iets te rechts denkt, volledig kapot mag worden gemaakt. En wat doen die zogenaamde deskundigen? Die janken over reclames. Ja, daar zouden wij ook van gaan huilen. We gaan het nog maar een keertje zeggen, want het dringt maar niet door. Alles wat mensen zelf op internet zetten, is in feite het probleem niet. Het is dan hun eigen keuze geweest waar ze tenminste nog eventjes goed over hadden kunnen nadenken. Voorts is het feit dat een naaste iets online zet eveneens niet het grootste probleem. Dat is met voorlichting op te lossen.
Kijk, we zitten thans in een soort van overgangsfase van het internet. Nu iedereen er een beetje aan gewend is dat we al een aantal jaren internet hebben, komen de nadelen steeds vaker bovendrijven. Op een gegeven moment groeit dan wel het bewustzijn dat het niet handig is om jezelf naakt te filmen. Het lekt namelijk altijd uit. Tot die tijd zijn er helaas mensen die de gevolgen onderschatten, maar daar moeten regels voor komen en desnoods moet het strafrecht daar op reageren met forse gevangenisstraffen voor wie die meuk toch beschikbaar houdt als het slachtoffer dat niet meer wilt. Ouders zullen op den duur ook gewaarschuwd zijn nu de huidige generatie opgroeit met zulke problemen. Het punt blijft en is dat de flikkers blijven pesten en daar nooit iets tegen gedaan wordt. Sterker nog, de discussie gaat daar niet eens over omdat deskundigen niet eens beseffen dat het gebeurt. Al raken wij nooit meer een computer aan, dan nog zullen we tot het einde der tijden door Retecool belasterd worden. Extreem pestgedrag, maar voor de media en overheid blijkbaar niet interessant genoeg.
Overweging.
Schooldirecteuren die liever de goede naam van hun school beschermen dan dat ze kinderverkrachters, fraudeurs en pesters aanpakken en in de publiciteit gooien. Achterlijke laffe dhimmi's die het erger vinden dat er moslim tegen een criminele aap wordt gezegd dan de misdaden die moslims daadwerkelijk fysiek begaan in ons land. Hulpverleners die het interessanter vinden om kritiek te hebben op de opvoedkunde van normale ouders terwijl ze die klapviolen die hun kinderen mishandelen tot de dood lange tijd ongemoeid laten. Artsen die een hogere bloeddruk genereren als ze in hun hoge bonussen worden gepakt dan dat ze willen protesteren dat de zorg daalt tot het niveau dat ontwikkelingslanden allang behaald hebben. Mensen die zich heel erg kwaad maken om het vermeende discriminatoire gehalte van een tekst, maar zelf in werkelijkheid fysieke handelingen uitvoeren die wijzen op discriminatie. Hecht vooral geen waarde aan het oordeel van die schijndeskundigen die slechts aan de bel trekken als hun eigenbelang wordt geraakt.
Mensen vragen ons wel eens waarom mensen pesten. Iedereen "weet" immers dat het slachtoffer door een hel gaat en het verschrikkelijke gevolgen kan hebben. Vaak een zelfmoord, maar af en toe richt iemand die jarenlang de vernieling in is geholpen zijn woede naar buiten en knalt uit wanhoop en frustratie zomaar een aantal mensen dood. Het korte antwoord is dat de mensheid en mensen in het algemeen een stel domme achterlijke varkens zijn. De schokkende waarheid is dat pesten en alle andere misstanden in de maatschappij tot en met oorlog, simpelweg het gevolg is van willen en weten. Denkt u werkelijk dat al die misstanden nog zouden bestaan als we dat allemaal niet zouden willen? In werkelijkheid zijn er slechts kleine lobbygroepen die bepaalde zaken niet willen en een nog kleinere hoeveelheid aan klokkenluiders, kritische bloggers en anderen die met gevaar voor eigen leven erover spreken. Pesten is de schuld van daders, meelopers, iedereen in de passieve omgeving en domme deskundigen die de discussies in verkeerde banen leiden.
Geef de daders gewoon dezelfde straf als waar ze al die jaren bij het slachtoffer naar toe werken: de dood. Meelopers zijn gewoon medeplegers, daarmee daders en dus volledig aansprakelijk. Stel de passieve omgeving grotendeels verantwoordelijk voor wat er gebeurt omdat zij niet ingrijpen. Daar zijn allemaal regels voor te maken. Bijvoorbeeld met verplichte zorgplichten zoals die in het recht gebruikelijk zijn. Iemand in hulpeloze toestand achterlaten is nu al strafbaar. Ingrijpen wordt echter bijzonder moeilijk als de deskundigen alles en iedereen, inclusief de politiek die de wettelijke regelgeving moet maken, voor de gek houden. Elke keer als we die zogenaamde "hoogopgeleiden" van de pretstudies hun smoel horen opentrekken, krijgen we de neiging om hun bekken weer dicht te slaan. Alsof we gisteren op aarde zijn gestraald en pas anno 2013 ontdekken dat er pestgedrag bestaat. Mooie hoogleraar bent u als u pas bij een KPN-reclame gaat piepen terwijl er al sinds 1993 op internet mensen worden gepest.
Men verwijt vooral ouders dat zij geen benul hebben van wat er speelt, maar wij vinden het kwalijker dat mensen die ervoor opgeleid zouden moeten zijn geen idee hebben en daarbij de buitenwereld het idee geeft dat pesten zoiets is als in de KPN-reclame. Vanuit onze omgeving horen we al signalen dat mensen haast een zucht van verlichting slaken. "Poe poe, als dat pesten is, is het probleem vast niet zo groot als de slachtoffers zeggen." Het is net alsof verkrachting niet erg gevonden wordt op basis van de conclusie dat vrijwillige seks best lekker kan zijn. Want allebei seks niet waar? Misschien had de dader van de verkrachting zelfs een condoom om. Dan is er al helemaal niks meer aan de hand zeker omdat het slachtoffer in kwestie er geen fysieke schade aan zal overhouden. Of in elk geval geen aids. Nee jongens, wie zo omgaat met serieuze onderwerpen, kan nog beter als een stapelgekke frauderen. Deskundigen zouden beter moeten weten en hebben vanuit hun vakgebied de (morele) plicht om mensen goed te informeren.
Had dan gezegd: "KPN maakt er een grap van, maar er zijn ook ouders die met alle gevolgen van dien comprimerende foto's van kinderen online plaatsen die voor eeuwig op het internet blijven staan en later ernstige (psychische) gevolgen kunnen hebben." Dat is geen pesten. De meeste ouders willen hun kinderen nooit kwaad doen, maar zijn gewoon een tikkeltje naïef. Maak het dan niet nodeloos ingewikkeld en behandel dit als een apart behapbaar probleem. Pestgedrag is van een hele andere orde. Tot onze spijt doen zelfs de meeste organisaties die anti-pesten zijn het fout. Aan kinderen en ouders die stelselmatig gepest worden, geven ze bijvoorbeeld het advies om eens te onderzoeken of er sprake is van plagen. Ja dag, al het negatieve gedrag jegens een kind op school is als pesten te beschouwen. Kinderen zitten daar nooit op gelijke voet met elkaar en zitten dagelijks als ratten in de val. Durf nou eens te benoemen dat pestgedrag een acuut en levensgevaarlijk probleem is waar we met z'n allen veel te weinig aan doen.
Pas als de "deskundigen" gaan beseffen dat ze er al die tijd veel te onzinnig over hebben nagedacht, de cruciale verschillen tussen totaal ander gedrag niet kunnen opmerken en afscheid nemen van hun onderbuik die pas rommelt als ze iets kunnen zeggen over het hele kleine stukje waar zij toevallig altijd mee bezig zijn, dan kunnen politici worden wakkergeschud. Helaas zullen en willen ze dat nooit beseffen. Doorgaans zijn ze verbonden aan specifieke organisaties die er belang bij hebben dat hun specifieke gebied aan de man wordt gebracht. Daarom piepen ze wel als het om een onschuldig filmpje op internet gaat (hoe en door wie dat filmpje dan ook tot stand is gekomen) maar niet over vormen van pestgedrag die echt gevaarlijk zijn. Zodoende zullen we nooit op een hoger niveau kunnen communiceren op zoek naar oplossingen die daadwerkelijk zoden aan de dijk zullen zetten voor al die duizenden slachtoffers van pesten. Vol afschuw moeten we toezien hoe op dit moment duizenden kinderen gebukt gaan onder pestgedrag terwijl de deskundigen naar reclame kijken.
Zoals gezegd houden we niet alleen het onderscheid tussen plagen en pesten, grap en pesten en diverse vormen van extreem pestgedrag in ere, maar willen we ook voorzien in verschillende oplossingen op maat. Onwetende jongeren en ouderen die zelf informatie op het internet plaatsen die (eventueel later) schadelijk kan zijn, moeten worden voorgelicht. Het huidige systeem is erop gericht om enkel aandacht te schenken aan wat stemmen en publiciteit oplevert om voorts een of ander lapmiddel in het leven te roepen zoals homokunde op scholen. Wij vinden echter dat er een algemeen voorlichtingsprogramma op scholen hoort te draaien waarbij iedereen tenminste een dik boekwerk krijgt met alle verworven kennis op het gebied van misstanden, veiligheid en algemene kennis die kinderen moeten doorwerken in plaats van online te pielen op hun veel te dure Ipad. Objectieve kennis die steeds kan worden uitgebreid. Leer kinderen dat videobeelden altijd openbaar worden. Leer kinderen dat internet anarchie is. Leer kinderen dat informatie nooit meer verdwijnt.
Ergens begrijpen we wel waarom deskundigen in de maat van de autoriteiten proberen om de aandacht te verslappen door het ergens anderen op te richten. Privacyschending is veelal niet het gevolg van wat de kinderen of hun ouders zelf doen, maar komt juist van die deskundigen, overheid, meelopers en pesters af. Is het niet zo dat de overheid ons overal loopt te bespieden en databases aan te leggen waardoor het makkelijker wordt om informatie aan specifieke personen te koppelen, dus ook voor pesters? Is het niet zo dat die deskundigen onder de naam Jeugdzorg uw kinderen afneemt op basis van een roddel terwijl de ernstig mishandelde kinderen te lang bij hun ouders blijven? Is het niet zo dat de overheid, deskundigen en scholen kinderen verplichten om gebruik te maken van digitale diensten waarover gepest wordt? Kinderen moeten tegenwoordig verplicht communiceren via websites en e-mail. Misschien wordt het eens tijd om een apart rijbewijs in te voeren voor het internet. U laat uw kind toch ook niet zomaar in uw auto rijden?
Volgens het CBS wordt 1 op de 10 jongeren via internet gepest. Ouders die hen filmen vanuit het vliegtuig? Wel nee, gewoon keihard hun klasgenoten die bedreigen, intimideren en belasteren. Het type pesten dat tot zelfmoord leidt. Wij vinden het onacceptabel dat daar niks aan wordt gedaan. Waar blijven al die deskundigen nu met hun grote bek? Ja, protocollen maken, daar zijn ze goed in. Gij zult niet stelen, gij zult niet moorden, gij zult niet pesten. Alsof dat helpt. Gedrag dat ongewenst is, moet bestraft worden. Aan procedures en documenteren hebben slachtoffers niks. Leraren zien hen al aankomen. "Hoor eens meester, ik ben net voor de 843ste keer geslagen binnen 1 maand." Nog steeds worden aangiften niet verplicht opgenomen. Nog steeds is pesten veelal niet strafbaar. Nog steeds kunnen pesters niet allemaal van school getrapt worden. Nog steeds kunt u wel klagen over "berberaap", maar niet over pesten. Zolang scholen, daders en websites niet worden aangepakt en deskundigen over het verkeerde zeiken, zal het pestgedrag nooit minder worden.
Reacties: 0 Pagina's: 1 |
Reactie toevoegen |
U dient in te loggen om een bericht te kunnen plaatsen.
|
|