Mis·de·fi·ni·tie (de ~ (m.), ~s)
1 Politiek correct geformuleerde definitie waarmee men door middel van leugen en bedrog de werkelijke aard van misstanden probeert te verhullen door deze te rechtvaardigen.
- Misdefinitie gaat over misstanden en gedrag van criminelen, radicalen en terroristen.
- Stop de #CancelCultuur! Stelletje moraalnarcisten, u bent geen beter mens als u mensen uitsluit vanwege hun politieke gezindheid.
- De vrijheid van meningsuiting is absoluut! Wat wij mogen schrijven, bepaalt niet de juut!
- Stiekem sollicitanten googelen en ze dan cancelen? Uw naam wordt geregistreerd en doorgegeven!
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
# Home # Boek HvA (Uitverkocht) # Registratie # Contact #
Misdefinitie artikelen
Pagina: 22 / 44: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

442 Allochtoons geweld voor geld (1)
441 The sound of goodbye (1)
440 Vernieuwing funest voor onderwijs
439 Internettrollen aan het werk (2)
438 Laffe dhimmi's capituleren voor de islam
437 PNVD vuistdiep in de kinderseks (1)
436 De vrijheid van de fascisten (1)
435 Draaikonten en hielenlikken (2)
434 Rassenrellen door multikul
433 APK vol verkooppraatjes
432 Terrorisme met racistisch motief (1)
431 Misdefinitie.nl wenst u een verbodloos 2010 (1)
430 Individualisme tegen socialisme
429 Halsema de klimaatonnozelaar (1)
428 Islamisering valt niet te ontkennen (4)
427 Callcenters teisteren consument
426 The amazing Retesmaad (6)
425 Ongewenste effecten multiflauwekul (1)
424 Pedosmet op discriminatiewetgeving
423 Stormfronter bestraft door varkensvoer

433 # APK vol verkooppraatjes #
Gepost door Misdefinitie op 11-01-2010 om 23:42.
Terwijl we nog steeds sidderend en bevend lijden onder de ijskoude "global warming" die de laatste tijd de wegen onbegaanbaar maakt, moeten we onze "vervuilende" heilige koe in ere houden door hem aan te bieden voor een verplichte keuring. Deze Algemene Periodieke Keuring (APK) is door de overheid wettelijk verplicht gesteld met de rechtvaardiging dat het voor de veiligheid en het milieu is. Nogal dubieus en omstreden, want zij mogen wel roepen dat het voor de veiligheid is terwijl u er na de keuring geen beroep op mag doen dat uw auto dus veilig is. Dan komen ze opeens met dat gelul over momentopnames en dergelijke. Desondanks ontkomt u er niet aan om op een gegeven moment uw auto elk jaar te laten keuren. Vanzelfsprekend kunt u daarvoor terecht bij een veelvoud aan garages die bevoegd zijn om te mogen keuren. Gemiddeld kost het 30 euro en daar doen we toch niet moeilijk over? De APK blijkt voor garages het uitgelezen moment te zijn om u uit winstbejag op kosten te jagen door het koetje eens flink uit te melken.

Bijkomende kosten.

Reeds eind 2005 werd na een onderzoek van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) duidelijk dat ruim een derde van de garagebedrijven rotzooit met de APK. Consumenten bieden de auto aan voor een APK, de garage keurt de auto af en stelt een hele waslijst aan gebreken op die eerst moeten worden weggewerkt. Wie niet zoveel van auto's weet, zal zo overdonderd zijn dat hij de hele lijst maar laat afwerken door de garage waar ook de APK is gedaan. Na vele honderden euro's lichter te zijn gemaakt, wordt de auto vervolgens goedgekeurd en bij het RDW afgemeld. Autobedrijven horen echter de eerste afkeuring al te melden zodat na het repareren eerlijker kan worden nagegaan of al die dure meuk wel nodig was. Ooit hebben we iets soortgelijks meegemaakt bij een garage. Bij het afhalen van de auto bleken vele lampen die nog prima werkten zonder toestemming tegen hoge kosten vervangen te zijn. Autobedrijven verdienen niks aan de APK. Daarom kloppen ze op andere manieren uw geld uit uw zak.

Tijdens het onderzoek van de RDW bleek al dat zeker 20 % van de bedrijven de keuring sowieso niet goed uitvoeren. Concreet betekent dit dat uw auto onterecht afgekeurd kan worden waardoor u diep in de buidel moet tasten ten gunste van het bedrijf. Omgekeerd komt ook voor: zaken niet opmerken waardoor uw veiligheid op de weg in gevaar kan komen. Al geeft de politie daar helemaal niks om. Aantreffen van onveilige situaties levert in het verkeer doorgaans enkel een dikke boete op. Alles lijkt te draaien om het zo veel mogelijk verdienen van geld. Her en der kunnen we op internet klachten aantreffen die APK-gerelateerd zijn. Volgens een bezoeker zou de keuring bij een door hem bezocht pand van Kwik-Fit niet deugen. Ze zouden hem zonder noodzaak een peperdure uitlaat hebben aangesmeerd die ruim 2 keer zo duur was en overige gebreken die minder opleverden zouden niet gezien worden. Vanaf 1 mei 2009 zijn er nieuwe regels van toepassing, maar dat helpt niet tegen dergelijke praktijken.

Casus: Nissan Brockhoff Noord BV.

Middelen om bij dit soort kwesties grootschalige representatieve onderzoeken op te zetten hebben we niet. Het liefst zouden we verschillende auto's naar een groot aantal autobedrijven willen sturen om een beter beeld te krijgen van de situatie, maar dat laten we bij deze onderwerpen graag over aan de instanties die daarvoor een ruime vergoeding van ons belastinggeld ontvangen. Toch willen we u de resultaten van een individuele casus niet onthouden. Een van onze kameraden rijdt rond in een japanner van het type Nissan op 4 wielen. Gaandeweg moet het apparaat gekeurd worden en daarvoor kan hij een willekeur van garages binnenstappen. Thans viel ons oog op een wervende reclamebrief van Nissan Brockhoff van Leeuwen (AutoBrockhoff Amsterdam) te Amsterdam Noord die via de brievenbusspam op naam verstuurd is. Mooie woorden en mooie beloften met een aanbieding van de APK voor slechts 29 euro. Prachtig, want wie naar een officiële dealer van zijn automerk gaat, kan niet besodemieterd worden toch?

Spaarpot omgekieperd, belletje gepleegd en een afspraak was zo gemaakt. 's Morgens om 9 uur zodat we daarna nog bij het UWV onze steun konden gaan halen. Meteen werd duidelijk welke verschrikking we door zouden moeten maken. Onmiddellijk keuren en wegrijden is er niet bij. Soms kan het lang duren waardoor we tussentijds met het openbaar vervoer naar huis moeten gaan. Eenmaal binnen was er een welkom en konden we proberen ons geld eruit te halen door zoveel mogelijk koffie naar binnen te hijsen. De overigens keurige bolide werd ergens buiten gezet en het lange wachten kon beginnen. Ondertussen kwam de mededeling dat het langer ging duren. Geen probleem. Wat kost het nemen van een vrije dag nou tegenwoordig? Rijkelijk werden we voorzien van een groot aantal folders met mooie plaatjes van auto's die daar verkocht werden. APK? Dat komt wel. Kopen, kopen, kopen was het advies. Veiligheid voor alles? Mensen ophouden voor verkooppraatjes zullen ze bedoelen!

Natuurlijk snappen we de achterliggende gedachte. Nieuwe auto's worden na 3 of 4 jaar verplicht onderworpen aan de keuring. Ruim genomen zou iemand kunnen betogen dat de auto op leeftijd begint te raken en dat zou een reden kunnen zijn om een nieuwe wagen aan te schaffen. Wel moeten we dan van de oude auto af en dat gaat niet zomaar. Opeens komt er een kwieke verkoper aanhollen die het goede nieuws kwam brengen: ze geven geld voor een oude auto en het bedrag is hoger als er meteen een nieuwe wagen wordt aangeschaft! Zo, is dat even boffen. Voorts kwam de aap al uit de mouw. Auto's verminderen sterk in waarde. Zodra u met een nieuwe auto de showroom uitrijdt, is hij bij wijze van spreken al de helft minder waard. Verder is de prijs die voor een oude auto wordt gegeven afhankelijk van de leeftijd. Wat u misschien niet weet is dat er met volledige jaren wordt geteld. Een deel is ook een jaar. Makkelijk rekenen zo. Lijkt op een redenering van Ad van den Berg: Edelachtbare, ze was echt 18 hoor. 18 maanden.

Komt uw auto uit december, dan telt dat ook voor een jaar. Logischerwijs misbruiken autobedrijven deze misplaatste truc om de auto ouder voor te spiegelen dan hij is zodat ze minder hoeven te geven. Stop de nieuwe auto dan maar in uw reet. We blijven er wel desnoods mee rijden totdat de motor over de grond sleept. Het wachten bleef op de APK. Daar waren we immers voor gekomen. Ook wezen we de garage erop dat een van de lampjes aan het branden was. Weten wij veel. We hebben verstand van discrimineren, niet van auto's. Pas vier uren later kwam het verlossende antwoord. De patiënt kwam er door. Goedgekeurd dus. Inpakken en naar huis. Hoewel, het afmelden kon nog niet geschieden. Wat was er aan de hand? De computer deed het niet. Iets met netwerken, internet en incompetente klootzakken aan de andere kant. Wachten totdat het weer werkte kon niet aangezien de koffie inmiddels al opraakte. Of we wilden oprotten en morgen weer terug wilden komen. Over het lampje praten ze dan wel.

Even uitzoeken leerde ons dat het systeem allang plat lag en zij dit al wisten toen we belden voor de afspraak. In plaats van te melden dat we beter een andere dag konden komen, bleek dat de afspraak gewoon is ingepland om de verkooppraatjes te houden. Tijdens de crisis willen ze namelijk gewoon verkopen en die APK levert ze geen flikker op. Erg fijn. Bijna een volledige dag vrij moeten nemen op onze kosten om aan het einde nog geen afmelding te hebben. Konden ze dan niet de volgende dag gewoon afmelden? Nee, want de auto moet voor dat kwartiertje aanwezig zijn. Zodra ze afmelden bestaat er namelijk de kans dat de RDW langskomt om steekproefsgewijs te controleren. Van te voren even via de telefoon aangeven dat het systeem plat lag, wilden ze niet erkennen als optie. Intussen waren we getuigen van een wel erg vreemd tafereeltje. Een klant die een klacht had werd afgesnauwd door de receptie. Ronduit asociaal. Hieruit bleek dat de amateuristische werkwijze en het onbeschaamd afblaffen zich niet beperkt tot een enkele klant.

De volgende dag informeerden we telefonisch of het systeem vandaag wel zin had en of alles, inclusief dat verdomde lampje, op deze dag opgelost zou kunnen worden. "Geen probleem," zeiden ze. Nogmaals trotseerden we de barre weg naar de Nissan-dealer en hadden geluk. Duurde het de vorige dag 4 uren: op deze prachtige dag waren we in "slechts" 5 kwartier klaar. Al waren we zeker niet te spreken over de manier waarop we behandeld werden. Bij binnenkomst werd al duidelijk dat we konden fluiten naar een oplossing voor het knipperende lampje. Met behulp van afleesapparatuur bleek dat er een onderdeel vervangen moest worden van ruim 200 euro. Wisten ze de dag ervoor al, maar nu wilden ze het daar niet over hebben. "Zoekt u het maar uit," was het advies. Een nieuwe accu en nog wat andere onderdelen die niet noodzakelijkerwijs vervangen hoefden te worden mochten we nog wel kopen. Voorts bleek de rekening behoorlijk hoog uit te vallen. Geen APK van 29 euro, maar ruim 100 euro stond er op de factuur.

Om geld te verdienen bleken onderdelen van de APK te zijn uitgesmeerd over verschillende posten en is er extra in rekening gebracht voor testen. Alsof een advocaat die een brief schrijft op zijn factuur het gebruik van een monitor, computer, muis, toetsenbord, Windows en Office specificeert om zodoende op een veel hoger bedrag te komen. Kijken naar het lampje is ook meegenomen met de conclusie: lampje brandt. Die constatering hadden wij zelf ook al gedaan. De bedoeling was om het op te lossen. Niet om niks te doen, zeggen dat we het zelf moeten oplossen om dan toch een bedrag in rekening te brengen. Gaat u ook naar de tandarts om vervolgens uw gaten thuis zelf uit te boren? Of naar het ziekenhuis om daarna thuis de wonden te hechten? Brengen ze doodleuk posten als "testen" en "gebruik apparatuur" in rekening. Zonder daadwerkelijk het lampjesprobleem op te lossen. Pure oplichterij. Juridisch kan het allemaal net door de beugel, maar de klant houdt er een genaaid gevoel aan over.

Eenmaal vertrokken hebben we via andere wegen het onderdeel alsnog moeten bestellen en moeten inbouwen. Tot onze verbazing ging een dag later de telefoon. Nissan Brockhoff van Leeuwen aan de lijn. Een van de verkopers wilde voorzichtig informeren of we nog geïnteresseerd waren in een nieuwe auto. Wat dacht hij zelf? Moet het als een domme hond behandeld worden in de garage, urenlang moeten wachten, 2 keer terugkomen, problemen niet oplossen en veel te weinig geven voor de oude auto ons motiveren om een nieuwe aankoop te doen? Vergeet het maar. Heel veel Nissan-dealers zijn al verdwenen uit de Randstad om precies dezelfde reden. Slechte service waardoor mensen geen auto's meer kopen en de dealer failliet gaat. Jammer, want de auto's die de japanners maken zijn van goede kwaliteit. Aan de inmiddels hevig geschrokken verkoper melden we dat we een klacht gingen indienen bij de directie. Klagen bleek echter niet nodig. De verkoper zou zelf een klacht in gaan dienen over een andere medewerker die de schuldige zou zijn.

Weer een dag later werden we gebeld door die medewerker. Hevig geëmotioneerd vertelde de receptionist, een behaarde kerel, dat hij op z'n flikker heeft gekregen van de directie. Mede dankzij zijn gedrag zijn ze immers een potentiële klant kwijt geraakt en dat is vooral in crisistijd onacceptabel. Met een heleboel lulkoek en pierpraat probeerde de man zijn gedrag goed te praten. Daar werden wij niet warm of koud van. Van grote organisaties die naar buiten doen alsof ze professioneel zijn, verwachten we geen amateurisme. Overmacht door niet werkende computers kan de beste gebeuren. Slecht communiceren, mensen behandelen als imbecielen en loze beloften doen zijn tekenen dat er iets goed mis gaat. Pech voor hem. Ons inziens mag hij net als ons steun gaan trekken bij een uitkeringsinstantie of het leger des heils aangezien er geen enkele moeite werd gedaan onze schade te herstellen. Sorry zeggen is voor ons niet voldoende. Wij willen erop kunnen vertrouwen dat er maatregelen worden genomen zodat dit nooit meer voor kan komen.

Vertrouwen dat zeker niet is gewekt. Achteraf werd er eveneens niks gecorrigeerd. Aanbieden om alsnog het onderdeel te bestellen en te monteren kon er niet vanaf. Wel meldde hij nog even hun uurprijs. Bijna 100 euro per uur. Laat dan maar zitten. Via internet een bogusonderdeeltje aanschaffen en het er zelf indraaien werkt prima. Commentaar op de factuur werd weggehoond. Zo doen ze het nu eenmaal en zo zijn de "regels". Een brief met de woorden gratis of 29 euro? "Ach joh, dat is reclame. Niet teveel van aantrekken." Het leek erop alsof de man alleen maar belde omdat hij moest van de directie. Zinloos als een bedrijf niet met iets komt waar de klant iets mee kan. Genoegdoening, klein cadeautje of een korting voor de volgende keer zou een mogelijkheid geweest zijn. Aan figuren die enkel hun gedrag komen rechtvaardigen hebben we een hekel. Later werden we echter alweer gebeld. Verkoper aan de lijn. Ditmaal konden we 1000 euro meer krijgen voor de oude auto bij aanschaf van een nieuwe. We worden gewoon besodemieterd!

Overweging.

Voorkomen dat u belazerd wordt is bij zaken waar mensen over het algemeen niet zoveel verstand van hebben niet eenvoudig. Onderzoeken van het RDW worden door de BOVAG weggewuifd als onjuist. Wat niet verwonderlijk is aangezien zij zelf belanghebbenden zijn. Incidenten kunnen weggehoond worden als eenmalig. Al horen we overal om ons heen dat er veel gerotzooid wordt met zaken om de APK heen. Keuren en gekeurd krijgen lukt wel. De vraag is hoeveel meuk er verder nog aan u verkocht wordt, hoe u behandeld wordt en op welk bedrag u uiteindelijk uitkomt. APK-meesters horen onafhankelijk te zijn, maar zijn dat meestal niet omdat ze werkzaam zijn bij de garage. Zorg dat als u voor een APK komt, u zich niet laat leiden door verkooppraatjes. Negeer ze en koop niet. Geef niet van te voren toestemming voor dure reparaties of onderdelen. Zeker niet als ze niet noodzakelijk zijn voor de goedkeuring. Doe bij voorkeur de APK bij de ene garage en vervang onderdelen bij een goedkopere garage.
Reacties: 0
Pagina's: 1

Reactie toevoegen
U dient in te loggen om een bericht te kunnen plaatsen.
 Houd het hier netjes. Hartelijk dank.

Misdefinitie
Copyright (c) 2004-2023.

C:\>Misdefinitie\type info.txt
Technisch beheerder: Lewis Leonardo.
Contact opnemen kan via een e-mail naar info apending misdefinitie.nl.