Mis∑de∑fi∑ni∑tie (de ~ (m.), ~s)
1 Politiek correct geformuleerde definitie waarmee men door middel van leugen en bedrog de werkelijke aard van misstanden probeert te verhullen door deze te rechtvaardigen.
- Misdefinitie gaat over misstanden en gedrag van criminelen, radicalen en terroristen.
- Stop de #CancelCultuur! Stelletje moraalnarcisten, u bent geen beter mens als u mensen uitsluit vanwege hun politieke gezindheid.
- De vrijheid van meningsuiting is absoluut! Wat wij mogen schrijven, bepaalt niet de juut!
- Stiekem sollicitanten googelen en ze dan cancelen? Uw naam wordt geregistreerd en doorgegeven!
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
# Home # Boek HvA (Uitverkocht) # Registratie # Contact #
Misdefinitie artikelen
Pagina: 31 / 44: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

262 Partijpolitiek van Verbeet
261 Fileleed? Nederland is vol!
260 NSB Handelsblad opent aanval op rechts
259 Van landverrader naar anti-moslim
258 Kneus Stakkermans gekrenkt
257 Eeuwige vacaturenepperij
256 Islam is als kanker, Wilders wil blanker
255 De piramide van Boober
254 "Pedofiel" als stigma voor iedereen
253 Nationalistisch gedachtegoed verkwanseld
252 Links eist verbetering propaganda
251 PvdA heult met extreem radicale islam
250 Belastingdienst amateuristisch en digibeet
249 Razzia ter bestrijding van terrorisme
248 Kut Marokkanen horen in hun eigen land
247 Stoelendans op de arbeidsmarkt
246 Slecht onderwijs met een doel
245 Term "racist" verliest zijn waarde
244 "Goebbels" keert Nieuw Rechts de rug toe
243 Anoniem schijnsolliciteren met Manpower

257 # Eeuwige vacaturenepperij #
Gepost door Misdefinitie op 15-08-2007 om 22:10.
Werkloosheid stond vroeger in verband met het aantal beschikbare vacatures op de arbeidsmarkt. Vacatures werden pas opgesteld als er een functie beschikbaar was waardoor weinig vacatures ook weinig werk impliceerde. Tegenwoordig hanteren steeds meer organisaties het omgekeerde. Veel vacatures worden nu uitgeschreven terwijl er geen functies beschikbaar zijn. Met als gevolg dat de markt overspoeld wordt door nepvacatures. Solliciteren is zinloos, want voor een spookvacature zijn geen mensen nodig. De media en werkgevers die nog steeds het gerucht verspreiden dat er achter een vacature ook daadwerkelijk een functie cq arbeidsplaats zit geven daardoor een verkeerd beeld over de situatie. Hun redenatie is nog steeds: veel vacatures, dus veel banen. En weinig personeel, dus veel vraag naar personeel. Feitelijke situatie: veel nepvacatures, weinig banen. Met als gevolg veel mensen die wel willen werken en horen dat er veel werk is, maar die desondanks toch niet aan de bak komen.

Recruiters en naaierij.

Een vacature impliceert niet langer een baan. Het is tegenwoordig hooguit een lokkertje en de werkzoekende moet erg goed opletten of hij niet continu genaaid wordt zonder dat er een kans bestaat op een baan. Toegegeven, als u een relatief simpele baan zoekt kunt u via een uitzendbureau met een beetje geluk binnen enkele dagen of weken aan de slag als doosjesvouwer. We hebben het hier echter over serieuze banen. Goede banen waarvoor normaal gesproken enkel hoogopgeleide professionals in aanmerking komen. Deskundigen met veel papieren en jarenlange ervaring. Zeer gewild en als we de media mogen geloven gaat het in bepaalde periodes zo goed dat we bij sollicitaties weer de gewenste kleur van de lease-auto op onze CV kunnen zetten. Ze blazen hoog van de toren, want in tijden van schaarse is er een overvloed aan vacatures. Landelijke wervingscampagnes van miljoenen euro's worden ingezet waarbij bedrijven de gekste dingen doen. Groot is de verbazing als blijkt dat het allemaal zo nep als Wouter Bos is.

Al eerder hebben we gezien dat het een systeem gehanteerd wordt door verschillende organisaties in het proces. Recruitbureaus deinzen er niet voor terug om professionals te naaien. CV's verzamelen, mensen voor niks uitnodigen op gesprek en elke keer dat gelul dat toch geen fuck waard is. Nepvacatures worden door hen ingezet als lokkertje om zoveel mogelijk informatie los te krijgen. Vage en domme procedures om iemand door te lichten zijn aan de orde van de dag. Psychologische testen, referenties, nutteloze gesprekken en een antecedentenonderzoek worden keer op keer en bij elke recruiter opnieuw verlangd zonder concreet resultaat. Recruiters zijn hersenloze ordinaire headhunters zonder kennis van zaken die snel wat geld willen verdienen.

Het boeit ze niet dat ze daarmee de arbeidsmarkt ondoorzichtig en kapot maken. Ook de politiek weet hoe ze mensen kunnen voor de gek kunnen houden. Door middel van het versoepelen van het ontslagrecht creŽren ze een situatie waarin het krijgen van een baan een ware stoelendans wordt. Werknemers kunnen door de versoepelde regeling met gemak een schop onder hun hol krijgen. Vervolgens zijn ze werkloos en moeten ze verplicht aan de slag op veredelde Melkert-banen. Bedrijven krijgen weliswaar de verplichting om dergelijke functies aan te bieden, maar het gevolg is dat ze nutteloze en zeer slecht betaalde banen aanbieden. Objectief gezien betekent dat mensen geen zekerheid meer hebben en dat ze altijd het risico lopen gedegradeerd te worden tot WC-beheerder die de poepresten van de manager mag wegpoetsen.

Eeuwige nepvacatures bij commerciŽle bedrijven.

Wat een nepvacature is, is inmiddels bekend. Dat is een spookvacature die een niet bestaande functie aanbiedt. U kunt wel solliciteren en u wordt ook uitgenodigd, maar simpelweg niet aangenomen. Waarom de toevoeging "eeuwig"? Eigenlijk heeft dat alles te maken met de looptijd van een vacature. Reguliere vacatures waar echt een functie achter zit hadden altijd een looptijd. Een school heeft bijvoorbeeld tussen nu en een maand een leerkracht nodig of een ICT-bedrijf heeft een vacature per 1 december 2007. Tijdens de looptijd van de sollicitatieprocedure kunt u reageren. Naar mate de datum waarop de functie beschikbaar is nadert, worden er knopen doorgehakt en krijgt iemand de functie. Eeuwige vacatures zijn vaak nep en kennen geen looptijd, geen einddatum en ook geen datum waarop ze iemand nodig hebben.

"Eeuwige" zou tussen quotes moeten staan, maar het geeft in een notendop het probleem weer. In plaats van dat men plaatsingsdatum vermeldt van de vacature en zegt dat er een manager nodig is per 1 december 2007, zetten ze een hele waslijst aan op elkaar lijkende vacatures op het internet. Zo algemeen dat iedereen in die richting in aanmerking zou kunnen komen. De plaatsingsdatum wordt weggelaten of vervalst en ook is er geen datum waarop men iemand nodig heeft. Er is enkel een hele lijst met nepvacatures beschikbaar. Op vacaturesites wordt deze rotzooi keer op keer opnieuw aangeboden zodat het de plaatsingsdatum van vandaag krijgt. Zo komt het voor dat vacatures jarenlang worden aangeboden terwijl ze nooit iemand aannemen. Dat proces blijft zich herhalen. Totdat ze het zat worden. Iedereen die solliciteert komt voor niks op gesprek.

Van recruitbureaus kunnen we dergelijk gedrag verwachten, maar hoe zit het met vacatures bij bedrijven zelf? We zouden verwachten dat men bij commerciŽle bedrijven veel zorgvuldiger te werk gaat. Want welk bedrijf gaat er nu een nepvacature plaatsen en kandidaten lopen bedonderen? Beide partijen verliezen daardoor geld en tijd voor niks. Jammer genoeg treffen we ook daar steeds vaker recruiters aan die op dezelfde manier functioneren als hun externe varianten bij de bureaus. De nepvacature is ook daar een middel om kandidaten te lokken. Reageert u op een dergelijke vacature, dan verzamelen ze uw CV en nodigen ze u uit voor een gesprek. Voor een hoogopgeleide met veel werkervaring en diploma's zal het in 9 van de 10 gevallen uitlopen op een teleurstelling. Ze laten u voor niks opdraven en het leidt zelden tot een baan. Omwille van uw CV, hun baan als flikker en de uitstraling naar concurrenten toe werven veel bedrijven terwijl ze niemand nodig hebben.

Dergelijke bedrijven vormen de kern van dit artikel. We zullen een aantal voorbeelden nader beschouwen. Nepvacatures worden ook door interne recruiters opgesteld.

Maxeda.

Maxeda stond vroeger bekend als Vendex KBB en u herkent ze waarschijnlijk wel van een van de winkels V&D, Hema en de Bijenkorf. Geen kleine jongens. Op de website kunnen we al maanden lezen dat ze op zoek zijn naar ICT-talent. Als we doorklikken komen we op een pagina waar ze zichzelf op de borst kloppen en beweren dat ze leider zijn in de Retail. Wat ze zoeken formuleren ze heel vaag. Namelijk op "verschillende niveau's" een hele reeks aan functienamen. We kunnen zelfs een laptop winnen als we ons aanmelden. Hoewel ze bij de vacatures wel een plaatsingsdatum zetten, suggereren de data dat er nauwelijks schot in de zaak zit. De pagina wordt niet onderhouden en dat straalt niet bepaald het vertrouwen uit dat er echte functies achter de vacatures zitten. Vacatures van maanden oud staan er nog op. En de laptop? Die actie is allang verlopen. Toch wagen we het erop en solliciteerden een aantal keren op projectleidersfuncties in de ICT. Zoals verwacht kregen we geen enkele reactie. Zelfs geen ontvangstbevestiging.

Had het werkelijk zin om de solliciteren? Gezien het uitblijven van een reactie zou deze vraag al met "nee" beantwoord moeten worden, maar er is meer. Maxeda staat bekend om grote saneringsplannen. U kent dat wel: massaal hardwerkende medewerkers met veel ervaring eruit schoppen onder het mom van reorganisatie omdat ze te duur worden. Het liefst laten ze het massa-ontslag samenvallen met peperdure wervingsacties voor nieuw personeel. Alleen, om een vergunning voor het massa-ontslag te krijgen mogen ze geen nieuw personeel aannemen. Conclusie: de vacatures waren destijds nep. Wat ze u niet vertellen is dat Maxeda nu in een soortgelijke situatie zit met een van haar bedrijven. Ze werken er meer mensen uit dan ze aan kunnen en mogen nemen. De vacatures op de pagina's zijn voor de show. Vandaar dat niemand die website update en acties verlopen. Solliciteren is zinloos.

Logica CMG.

Via de Nationale CarriŤrebeurs kwamen we in contact met een groot aantal bedrijven. Waaronder Logica CMG. Rond deze tijd, half augustus, worden we verwelkomd met een Flash-animatie en reclame over aankomende Masterclasses. Destijds hadden we al eens gesolliciteerd bij het bedrijf, maar we kregen geen reactie. Tijdens ons bezoek aan de beurs zijn we ook langsgeweest bij een consultant van LogicaCMG. De interne recruiter beloofde naderhand contact op te nemen voor een functie. Raad eens? We hebben nooit meer wat gehoord. Wel wilde hij graag een CV. Verspilde moeite. Hoe zit het met de vacatures? Volgens de site hebben ze een "groot en veelzijdig" aanbod. Meteen krijgen we een lijst met zeker 200 vacatures. Ontwikkelaar zo, beheerder zus, nog wat engineers, consultants en managers. Geen plaatsingsdatum, geen einddatum en geen concrete aanknopingspunten waaruit zou blijken dat het om echte functies gaat.

Getronics PinkRoccade.

Een beter zicht op de processen biedt het volgende voorbeeld. Getronics kondigde trots aan als eerste dienstverlener te werven op het Fast Forward feest in Rotterdam. Wervingscampagnes worden groot aangepakt. Inmiddels kent u het recept. Vele eeuwige vacatures konden we aantreffen op de website. We solliciteerden wederom op een functie als projectleider en lieten ons verrassen. Rotzooivacatures hebben minstens een kenmerk gemeen. Omdat er toch geen banen zijn, is er geen plaatsingsdatum. Ook een sollicitatietermijn ontbreekt. Bij een echte functie hebben mensen doorgaans een paar weken om te reageren. Vervolgens wordt er contact opgenomen. Maar ja, als de vacatures toch niet echt zijn en er recruiters in het spel zijn, waarom dan niet gelijk opbellen? We verwachtten binnen 2 dagen een telefoontje en inderdaad: we kregen een recruiter aan de lijn. Voor deze test wisten we ook al dat we, zoals gewoonlijk, naar de andere kant van Nederland werden gestuurd. Bij navraag boeide dat niet voor de recruiter. "Het is toch rustig op de weg."

Pak aangetrokken, twee uur reistijd en ik zat tegenover de zoveelste recruiter van dit jaar. Nu ben ik inmiddels veel gewend, maar het blijft me verbazen dat recruiters professionals behandelen als kleine kinderen. Algemene nutteloze informatie over het bedrijf staat op de website vermeld en mag daarom als bekend worden verondersteld. Toch werd het eerste half uur van het gesprek verspild door het oplezen van een standaard informatiefolder over het bedrijf. Zodra u het woord recruiter ziet kunt u de afspraak al meteen afzeggen omdat het nooit tot een baan zal leiden, maar als er al standaard informatie klaarligt op tafel weet u het zeker: u bent weer genaaid. Daarna verloopt het gesprek precies hetzelfde zoals alle andere recruitergesprekken verlopen. Recruiters lezen nooit uw CV. U mag fijn zelf vertellen wat erop staat en daarna zeggen ze dat ze niks voor u hebben.

Elke keer werkt het op dezelfde manier. Het is dat wij steeksproefgewijs solliciteren om te controleren welke bedrijven op dit soort schandalige manieren werken. Want wie ingaat op uitnodigingen voor dit soort idiote gesprekken is genaaid. Weg geld, weg tijd. Trouwens, uw reiskosten worden ook nooit vergoed. Op deze manier solliciteren vormt voor menigeen een kostenpost van tientallen euro's per maand. Het erge is nog dat ze het expres doen en het makkelijk kunnen voorkomen. Hoewel ik in de software zit, baseren recruiters 9 van de 10 keer een afwijzing op het feit dat ik in de software zit en ze eigenlijk iemand in de hardware zoeken. Daar zakt mijn broek vanaf. Specialisaties, werkervaring en diploma's worden namelijk nadrukkelijk in het CV vermeld. Lezen kunnen ze niet, nadenken kunnen ze niet en banen hebben ze al helemaal niet. Uitnodigingen voor dit soort gesprekken kunt u het best meteen afwijzen.

Uiteindelijk eindigt het gesprek ermee dat ze het CV zullen doorsturen naar een andere afdeling. Dan krijgt u weer te maken met een andere recruiter die ook weer een gesprek en het hele traject wil. Alleen maar gelul in de ruimte waar niemand wat aan heeft. Zo willen ze uw ambitie weten. Een goede baan krijgen met een goed salaris en naar de top gaan natuurlijk. Of wat uw huidige collega's van u vinden. Wat denken ze zelf? Ze kunnen mijn bloed wel drinken. Waarom zou ik anders solliciteren? En de klassieker: wat zijn uw slechte punten? Waarbij ze ook echt teleurgesteld zijn als u niet wat smakelijke details kunt opnoemen waarmee ze u kunnen afkraken. Met de strekking: "We weten ook wel dat u voor een managementfunctie solliciteerde, maar we moeten uw opleiding en ervaring toch nuanceren. Wilt u niet voor 1600 euro bruto als trainnee-progammeur aan de slag?"

Dagen later wordt er gebeld door recruiter nummer twee. Of we zin hebben om nog eens te praten voor niks. Waarom dan? We zijn al in contact gekomen met het bedrijf. Nu is het zaak om ons een concreet aanbod te doen en dan komen we graag praten over de arbeidsvoorwaarden. Nee, dat ging niet. Wat wilde meneer de recruiter dan wel? Praten. Over ambitie. Weer hetzelfde liedje dus. En natuurlijk ook weer over het CV. De reden? Even stompzinnig als hijzelf: "CV's zijn nooit compleet. Er ontbreekt veel en misschien zijn er nog meer certificaten die gehaald zijn en daar wil ik over praten." Pardon? Schrijven mensen CV's voor de kat z'n kut? Op een CV horen werknemers hun daadwerkelijke werkervaring en diploma's te vermelden. Wat er niet staat, is er niet. Het is niet zo dat alles wat op mijn CV staat gelogen is en alles wat er niet staat in mijn bezit is, stelletje hersenloze debielen met het IQ van een doperwt. Misdefinitie adviseert om nooit in te gaan op uitnodigingen van recruiters en eeuwige vacatures te laten voor wat ze zijn.
Reacties: 0
Pagina's: 1

Reactie toevoegen
U dient in te loggen om een bericht te kunnen plaatsen.
 Houd het hier netjes. Hartelijk dank.

Misdefinitie
Copyright (c) 2004-2024.

C:\>Misdefinitie\type info.txt
Contact opnemen kan via een e-mail naar info apending misdefinitie.nl.