Mis·de·fi·ni·tie (de ~ (m.), ~s)
1 Politiek correct geformuleerde definitie waarmee men door middel van leugen en bedrog de werkelijke aard van misstanden probeert te verhullen door deze te rechtvaardigen.
- Misdefinitie gaat over misstanden en gedrag van criminelen, radicalen en terroristen.
- Stop de #CancelCultuur! Stelletje moraalnarcisten, u bent geen beter mens als u mensen uitsluit vanwege hun politieke gezindheid.
- De vrijheid van meningsuiting is absoluut! Wat wij mogen schrijven, bepaalt niet de juut!
- Stiekem sollicitanten googelen en ze dan cancelen? Uw naam wordt geregistreerd en doorgegeven!
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
# Home # Boek HvA (Uitverkocht) # Registratie # Contact #
Misdefinitie artikelen
Pagina: 36 / 44: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

162 Alleen rechts strijdt tegen pedo's
161 Windesheim laat vooropleidingseis vallen
160 Veranderingen op misdefinitie.nl
159 Dodenherdenking: herinner ook het vervolg na 1945
158 Amateuristisch Nieuw Rechts kampt met desserteurs
157 Politie dommer om discriminatie
156 STIWOT-fascisme: ban bij voorbaat
155 Lang studeren straks onacceptabel duur
154 Vacatureracisme benadeelt blanke autochtone man
153 Linkse lente: racisme en apartheid
152 Donner: "Niet praktiserende kinderseks legaal"
151 Excuustheedoek, excuusneger en zoen
150 Niftarlake College: "Liever de doofpot"
149 Partijprogramma Nieuw Rechts uitgelekt
148 Nederland: een zwarte bananenrepubliek
147 Nieuw Rechts weggevaagd[5]
146 Zege PvdA te wijten aan allochtonen (5)
145 Wij zijn allemaal nazi's
144 Autochtonen stelselmatig gediscrimineerd
143 Hersenloos brein besodemietert ons (5)

143 # Hersenloos brein besodemietert ons #
Gepost door Misdefinitie op 27-02-2006 om 00:54.
In de goede oude tijd waren mensen reeds met cassettebandjes, grote VHS-videobanden en kwetsbare diskettes van plastic in de weer om informatie met elkaar te delen. Op deze manier kopieerde men afbeeldingen, muziek, film en video en computersoftware voor elkaar. Later werden al deze vormen van vermaak ook digitaal mogelijk en kon men op een computer naar hartelust genieten van al het moois. Als u tenminste geen "lalala" van Britney Spears heeft gedownload. De snelle opkomst van het internet eind vorige eeuw heeft dat principe niet gestopt, maar juist uitgebreid. Het internet maakt een snelle distributie van digitale entertainment mogelijk omdat men opeens de mogelijkheid had om op een snelle en makkelijke manier media uit te wisselen met miljoenen mensen.

De moderne techniek zorgde wel voor een revolutionaire rolsverandering in vergelijking met de oude manieren van distributie. Vroeger kon een muzikant eigenlijk alleen maar terecht bij professionele platenmaatschappijen. Het vervaardigen van de muziek en het verspreiden ervan was zo'n kostbare aangelegenheid dat het zelf niet op te brengen was. Om nog maar de zwijgen over de bijna onmogelijke taak om de muziek onder de aandacht van het publiek te brengen. Tegen woekerprijzen en afstand van de rechten kon een muzikant gebruik maken van het netwerk van de platenmaatschappij. Een regiseur kon op dezelfde manier terecht bij grote en bekende filmstudio's. En makers van software bij gespecialiseerde softwarehuizen. Met name de rol van de platenmaatschappij lijkt zeer snel te verdwijnen. Artiesten die muziek maken voor de muziek en er hun hart en ziel in steken zijn het zat om uitgeknepen te worden door een platenmaatschappij. Eendagsvliegen en Idolsachtige figuren hebben nog wel veel baat bij de traditionele maatschappijen, maar met name de kleine artiest heeft steeds vaker het nieuwe medium ontdekt: het internet. De grote heren worden daar een beetje zenuwachtig van.

De consument heeft het medium natuurlijk ook ontdekt. Het internet biedt toegang tot zo'n beetje alle soorten muziek en films. Gratis en voor niks te downloaden. Dat klonk bijna te mooi om waar te zijn. In de begindagen van het internet waren de computers nog niet interessant genoeg om te gebruiken voor muziek en films, maar de afgelopen tien jaar is het apparaat geëvolueerd tot complete multimedia-machine waarop ontzettend veel mogelijk is geworden qua audio en video. Moest men vroeger nog relatief veel moeite doen om eens een flinke slag te slaan in het downloaden, tegenwoordig wijst de software zich vanzelf. Een titel invoeren leidt algauw tot tientallen resultaten. Met de steeds sneller geworden internetverbindingen haalt men razendsnel de nieuwste muziek en films in huis. Tot groot ongenoegen van allerlei auteursrechten- en belangenorganisaties. Zij hekelen het downloadgedrag van de consument en hebben er allerlei leugens en bedrog voor over om u bang te maken.

"Downloaden is illegaal!" roept de een. "Downloaden is asociaal!" roept de ander. Alles wordt uit de kast getrokken om ons ervan te overtuigen dat we toch echt niet moeten downloaden en het dure spul gewoon in de winkel moeten kopen. Wanneer een simpel beroep op het morele niet helpt, krijgen we het zwaarder geschut te zien. Zo zijn we in het verleden al eens geconfronteerd met beelden van artiesten waarbij de mond is dichtgenaaid. Wel, in het geval van al die nikker- en gangstamuziek die ze tegenwoordig op TMF draaien zou ik het geen slecht idee vinden als ze eens de mond werden gesnoerd, maar dat ter zijde. Blijkt de emotionele chantage ook niet te werken, dan worden we bedolven onder de propaganda. BIG, Brein en al die pauperinstellingen vinden het maar al te stout dat jullie zomaar dingen lopen te kopiëren.

Uiteindelijk mondt de propaganda uit in de leugen. Geen enkele jongere trekt zich namelijk iets aan van de ontmoedigingscampagnes om niet meer te kopiëren en te downloaden. Het kan ze geen donder schelen dat de bekende artiesten iets minder verdienen. Alle mediacampagnes ten spijt heeft men het kopiëren geen halt kunnen toeroepen. Ze roepen wel, maar blaffende honden bijten niet. Peter R. de Vries werd ingschakeld om de jongeren ervan te overtuigen dat software kopiëren niet zo lief is.

Werkgevers worden ook al zulke bandieten genoemd. Voor kleine en startende ondernemers is het aanschaffen van software vaak een te dure aangelegenheid. Even bittorrent gebruiken om de nieuwste Windows en Office binnen te halen voor elke PC die in elkaar wordt geschroefd in de oostbloklanden is daarom een lucratieve en besparende bezigheid. Dat mag natuurlijk niet. Brein gooit de keiharde leugen in de strijd om deze zwendel te stoppen.

De consumentenbond is niet blij met de manier waarop Brein en consorten de opninie van de mensen probeert te veranderen. Er worden aperte onjuistheden geconstateerd in de beweringen van de organisatie. Daar waar de informatie lijkt te kloppen, wordt er weer te algemeen geredeneerd. Met als doel verwarring te veroorzaken bij de consument. U wordt daar natuurlijk bang en zenuwachtig van, want in de angst om iets illegaals te doen staakt u het liefste alle down- en upload activiteiten om maar niet in handen te vallen van de beul. Een beul die u juridisch veel last dreigt te bezorgen doordat uw computer op een illegaal Windows XP'tje draait. De werkelijkheid is anders: u heeft bepaalde rechten en down- en uploaden is niet per definitie verboden.

Verwarring kan het beste bestreden worden door openheid van zaken te geven. Daarom gaan we eens kijken naar wat wel en niet kan.

Downloaden en uploaden
Een kenmerk van die organisaties en mensen die verwaring zaaien is dat ze doen alsof algemene benamingen voor een handeling of techniek al een zekere mate van illegaliteit kennen. Downloaden en uploaden is echter niet per se illegaal. Wie dat suggereert moet zich eens laten nakijken. Downloaden is niks meer dan het binnenhalen van gegevens via het internet. De andere computer vertelt als het ware uit welke bytes een bestand bestaat en uw computer creëert op basis van die informatie een kopie op uw harde schijf. Bij uploaden gaat dat proces precies andersom.

Muziek en films
Muziek en films waar het auteursrecht op van toepassing is kennen in onze wetgeving een afwijkende regeling. Voor eigen gebruik mag u zoveel downloaden als u wilt. Ook als u niet over het origineel beschikt. Het (openbaar) ter beschikking, het uploaden, stellen mag niet.

Er bestaan echter ook muziekstukken en films die vrij van rechten zijn. Die mogen naar harteloos gedownload EN geupload worden. Ook uw 100%-xxx-hardcore-amateur-movie.mpg die u heeft opgenomen met uw camcorder mag, mits u ouder bent dan 18 jaar tenminste, door u vrij verspreid worden. U kunt ook uw poes over de piano laten lopen en dat geluid via het internet aanbieden.

Software en games
Hier zijn de rechten flink ingeperkt. Een game (spel) is ook software. Verschillende soorten software is verkrijgbaar:
- Commerciële betaalde software waarbij de maker een licentie verkoopt. U verkrijgt het gebruikersrecht op de software, maar u mag de software niet downloaden. Ongeacht of u het origineel heeft of niet. U mag zeker niet uploaden. Een kopie van het origineel voor backup-doeleinden maken mag wel, tenzij u daarvoor een beveiliging moet kraken.
- "Freeware" software is gratis software waarvan de maker het geen probleem vindt dat u het download en verder verspreid. Al kunt u het verspreiden meestal laten, want het is in overvloed verkrijgbaar op het net. Freeware games bestaan ook.
- Software onder licenties als GNU. Dat is software waarvan de progammacode openbaar is (open source) en die vrijelijk gedownload mag worden. Het betreft allerlei software zoals alternatieven voor Windows (Linux) tot alternatieven voor MS Office (Star Office) en internet browsers (Firefox). Al dat moois is gratis te verkrijgen.

Brein zou het liefste zien dat we helemaal niet meer kopiëren en downloaden, maar er is gewoon ontzettend veel legaal moois. Het is schande dat Brein ons bij voorbaat al als criminelen ziet.

Dilemma's
De Nederlandse wetgeving zit op dit gebied ontzettend raar in elkaar. Het ene mag wel, het andere mag weer niet. Dat kan tot rare gebeurtenissen leiden. Ik geef u een aantal punten mee ter discussie en overdenking:

- U heeft voor honderden euro's een duur softwarepakket aangeschaft. Na installatie op de computer raken tijdens een brand, diefstal of verhuizing de licentie en de originele CD zoek. Gaat u dan het dure pakket deïnstalleren en niet meer gebruiken uit angst voor Brein?

- Digitale bestanden bestaan uit bits. U kunt zich dat voorstellen als een hele reeks enen en nullen. Met maar twee soorten tekens is het niet ondenkbaar dat een groot scala aan freeware software en muziek vrij van auteursrechten dezelfde reeksen bevat als commerciële software. U down- en uploadt een aantal van die reeksen (dus geen volledige bestanden) omdat ze ook legaal zijn. Brein beticht u van illegale verspreiding. Kan dat zomaar?

- In een ruimte heeft iedereen een I-pod met daarop dezelfde MP3 gedownload. Er zit een hoofdtelefoon aan en daarom kan het niet anders dan het voor eigen gebruik is. Als iedereen het nummer tegelijk aanzet, kan iedereen het horen. U sluit een subwoofer-systeem aan op uw I-pod en speelt hetzelfde muziek stuk af. Het effect is gelijk: iedereen kan het horen. Brein stelt echter dat u nu illegaal bezig bent. Kennelijk vindt de organisatie dat ze kunnen bepalen via welk medium u uw muziek afspeelt. Is dat niet belachelijk?

- Volgens hetzelfde principe bepaalt men het volume van de muziek. Downloaden mag, maar als u vervolgens zo hard naar de muziek luistert dat de buren het kunnen horen, vindt men dat u illegaal aan het distribueren bent. Logisch?

- Als laatste een theoretische. Een superprogammeur maakt een randombytes generator die willekeurig bestanden maakt. Op een dag spuugt dat ding precies dezelfde bytes uit als die van een bestaand software pakket. Vervolgens bent u in overtreding. Interessant om over na te denken.

Moet u nu bang worden voor de anti-kopiëer gestapo? Ze kunnen de middelvinger krijgen. In de Metro kon u aan het einde van vorige week lezen dat men vrij weinig doet als de particulier eens wat illegaals download. U kunt die illegale Windows XP gerust laten staan op uw PC. Op eigen risico uiteraard.

PS: Brein en andere anti-piraatstichtingen hebben evenveel macht als ik. Komen ze bij u langs, schop ze meteen de deur uit. Enkel een officier van justitie met een huiszoekingsbevel en een deurwaarder met een gerechtelijk bevel zijn welkom.
Reacties: 5
Pagina's: 1

Reactie door Paul (gast) op 27-02-2006 om 15:34.
Ik weet wel wat jij stemt, is er een extreem nationalistische volkspartij actief in jouw regio?

Reactie door Misdefinitie op 27-02-2006 om 16:16.
Is er een LOM-school in uw regio waar u kunt leren lezen? Het gaat hier overduidelijk niet over nationalisme, maar over een anti-piracy organisatie. Extreem nationalisme bestaat overigens niet in Nederland. Nu ontopic graag.

Reactie door Paul (gast) op 01-03-2006 om 14:49.
-Webmaster edit:
Ik had u gevraagd ontopic te blijven. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen. Ga maar bij de PvdA spelen en kom hier niet meer terug.-

Reactie door Bastiaan (gast) op 01-03-2006 om 23:00.
Taalfoutje:
"PS: Brein en andere anti-piraatstichtingen hebben evenveel macht als ik. Niks dus."

Niks moet geen zijn. U heeft geen macht, niet niks macht. Kleine aanmerking. Verder een informatief en boeiend stuk.

Reactie door Misdefinitie op 02-03-2006 om 00:33.
Staat "niks" niet synoniem aan "allerminst" en "allerminst" niet synoniem aan "allesbehalve"? Allesbehalve macht hebben klopt. Niks aan macht hebben klopt ook. Alleen stond het woord "aan" er niet tussen.

Leuk om over na te denken. Het zinnetje voegt sowieso niks toe. Ik heb het verwijderd.

Reactie toevoegen
U dient in te loggen om een bericht te kunnen plaatsen.
 Houd het hier netjes. Hartelijk dank.

Misdefinitie
Copyright (c) 2004-2024.

C:\>Misdefinitie\type info.txt
Contact opnemen kan via een e-mail naar info apending misdefinitie.nl.